Катедральна (Престольна) Церква св. Івана Хрестителя на Владичу

Катедральна (Престольна) Церква св. Івана Хрестителя, дерев’яна, побудована приблизно 1500 р. на Владичу, згоріла в 1535 році разом з ризами та ерекційними грамотами.

Нова Мурована Престольна Церква св. Івана Хрестителя на Владичу, побудована заходами Косми Кузмича в 1540 року приблизно у тому самому місці недалеко Львіської брами, побіч пізнішої дзвінниці побудованої єп. Атаназієм Шептицьким (сьогодні тзв. „Wieża Zegarowa”), простояла до 1779 року. При церкві була прикатедральна школа для вбогих, єпископська резиденція, шпиталь та дзвінниця. В південній частині цієї площі на Владичу при мурі був цвинтар. Нижче, при оборонному мурі була: кирниця, єпископський шпіхлір та дерев’яна стайня. При катедральній церкві існувало Братство Убогих св. Івана, яке проявляло активну діяльність до 1759 р.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".