Площа Конституції Першого травня

Місце української маніфестації в липні 1940 р. під час візиту генерал-губернатора Ганса Франка. Початок німецької окупації Галичини супроводжувався національно-культурним відродженням українців. Гітлерівське ж керівництво успішно маніпулювало ворожнечею поміж поляками та українцями.

Władzę nad miastem i okolicą sprawowała Komenda Polowa i Komenda Miasta na czele z gen. por. Strecciusem. Do Komendy w pierwszym dniu okupacji zwróciła się ukraińska delegacja w składzie: dr Włodzimierz Zahajkiewicz, M. Demczuk, prof. I. Gontarski, kupiec Jarosiewicz i mgr St. Nawrocki z propozycją objęcia władzy w mieście. Odpowiedzią na tę propozycję było zaproszenie ks. biskupa grekokatolickiego, J. Kocyłowskiego i dr. W. Zahajkiewicza na spotkanie 15 września z Adolfem Hitlerem w okolicy Jarosławia, który przyleciał samolotem w celu rozważenia powołania rządu ukraińskiego na obszarach położonych na wschód od Sanu. Spowodowało to masową manifestację w dniu 16 września na przemyskim rynku ludności ukraińskiej, deklarującej przyjaźń między Niemcami a Ukrainą.

На фото, яке представлене в експозиції музею Перемишльщини, показано вид на будинок на суч. Площі Конституції Першого Травня, 1, на якому розміщено гітлерівську символіку. Перед будинком зведено трибуну. Люди зібралися також на балконах будинку.

Національний музей Перемишльщини

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».