Українська чоловіча гімназія

Українська державна чоловіча гімназія у Перемишлі — навчальний заклад з українською мовою навчання у місті Перемишль. Знаходилася на вулиці Ю. Словацького (Juliusza Słowackiego), 21. Будівля збереглася і належить зараз Першому загальноосвітньому ліцею імені Ю. Словацького (I Liceum Ogólnokształcące im. J. Słowackiego).

За весь час свого 44-літнього самостійного існування (1895—1939) вийшло з неї 2648 матуристів (пересічно по 51 в рік), серед яких було: 2518 греко-католиків, 8 православних, 6 римо-католиків, 2 євангелістів і 114 євреїв. Цей навчальний заклад у різні історичні періоди мав різні назви, які мінялися шість разів.

Від 1 вересня 1957 р. в колишній будівлі гімназії, яку займав Загальноосвітній ліцей ім. Ю. Словацького, почав діяти перший клас «д» з українською мовою навчання. Учні цього класу, а в пізніших роках також учні старших класів, брали активну участь в культурних заходах, організованих місцевим гуртком УСКТ в «Народному домі». На жаль, у 1964/1965 навчальному році перший «український» клас (у той час VIII) не набрав відповідного числа учнів, і всі класи з українською мовою навчання в Перемишлі припинили своє існування.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця"