2011 р. Замість Народного дому у Перемишлі місто отримає колишній гарнізонний клуб

Дата: 21.03.2011

Українська громада Польщі сьогодні отримає у власність Народний дім у Перемишлі, який був темою дискусій вподовж багатьох років. Про це повідомляє Gazeta Wyborcza. Сьогодні Товариство українців Польщі підписує нотаріальний договір купівлі Українського дому із максимальною знижкою від державної казни Польщі величиною 99%, а вже ввечері у приміщенні Дому відбудеться перший культурний захід.

За передачу Українського дому місто отримало з резервів держказначейства колишній гарнізонний клуб. Так закінчилися дискусії між українською громадою Польщі і владою Перемишля, які тривали від початку 1990-х років.

Як пише кореспондент польського видання Марцін Войцеховський, Народний дім у Перемишлі був збудований українською громадою 1904 року. Управляло приміщенням Товариство „Народний дім”. До 1946 року приміщення було осередком українського культурно-освітнього життя. Згодом в межах операції „Вісла” будівлю відібрали. Українці зробили спробу повернути собі приміщення ще наприкінці 50-их років, але отримали відмову, мовляв, якщо вони не мають права на спадок після Товариства „Народний дім”, то об’єкт повинен залишатися власністю польської держави.

Будівля у центрі міста була передана у користування Українському Суспільно-Культурному Товариству, яке у часи Польської народної республіки виконувало функцію Союзу українців Польщі, але Перемишль здавав будинок також приватним орендарям.

„Після змін, які наступили у 1989 році, ми знов підняли питання про повернення нашого Дому, але будинок став заручником різник польсько-українських суперечок”, – говорить голова Союзу українців Польщі Петро Тима.

Проти передачі Дому українській громадськості протестували депутати Перемишля. Передачу Дому пов’язували спочатку з відкриттям польського Кладовища Орлят у Львові, потім з передачею польській громаді Львова аналогічного Польського Дому. „Ми підтримуємо ідею створення Польського дому у Львові, про це ми неодноразово заявляли, але одночасно ми проти зіставлення обох цих справ”, – говорить Петро Тима.

Як пише польське видання, компроміс став можливий завдяки позиції Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі, яке займається питаннями національних меншин, а також Міноборони, яке передало місту колишній військовий об’єкт.

Союз українців повинен сплатити за отримання будинку 1% його колишньої вартості, тобто 30 тис. злотих плюс нотаріальні витрати „Ми дуже раді, що до нас повертається в решті-решт наша стара власність, хоча це буде нам коштувати 1% колишньої вартості ”, – зазначив Петро Тима.