2009 р. 9 травня в музеї Полтавської битви відкриють козацьку залу

Дата: 07.05.2009

Як заявила журналістам заступник мера Полтави Лариса Семеняга (опікується підготовкою до 300-річного ювілею), 9 травня в музеї Полтавської битви відкриється ціла козацька зала, присвячена гетьману Івану Мазепі та його козакам. Нові експонати гармонійно впишуться в загальну експозицію музею.

“Козацьку залу у музеї відкриваємо 9 травня. На це виділено понад 200 тис. гривень із міського бюджету, незважаючи на складний фінансовий рік”, – сказала Семеняга. Вона спростувала думку голови Українського інституту національної пам’яті Ігоря Юхновського про недостатню увагу до українських козаків і гетьмана Івана Мазепи в сценарії заходів, присвячених 300-річчю Полтавської битви.

Зокрема, Семеняга вважає недоречним, що Юхновський за 1,5 місяці до події вказує міській владі, що не зроблено, хоча фінансування з держбюджету не було передбачено. Так, її здивував погляд Юхновського про неприпустимість проведення театралізованого інсценування бою. “Це – дуже доречний історичний фрагмент. Буде професійна театралізація воєнних дій за участю міжнародних військових клубів”, – сказала Семеняга, підкресливши, що був обраний фрагмент нейтрального бою, де немає переможців чи переможених, отже нічия репутація не постраждає.

Зараз на полі битви збудували редути в натуральну величину, щоб туристи могли відчути дух тієї епохи. З її слів, Полтава готова гідно вшанувати 300-річчя битви, є концепція, відреставровані всі пам’ятники, визначені заходи, є професійний сценарій режисерів і т.ін. Зокрема, 27 червня за кошти меценатів на полі Полтавської битви відкриють Ротонду пам’яті всім загиблим у бою.

“Хіба можна так говорити – нема хреста козакам, то ви не українці. Так міська рада стукала два роки в усі двері, щоб Уряд виділив гроші на будівництво гідного кургану полеглим козакам, але ніякої відповідної реакції не було!”, – сказала Семеняга.

Пропозицію Юхновського зробити швидкоруч дерев’яний хрест вона вважає неповагою до пам’яті загиблих. “Просто поставити дерев’яний хрест козакам, це – неповага до пам’яті наших предків, маючи поруч такі потужні кургани й могили російським і шведським воїнам. Якщо вже будувати курган пам’яті, так він повинен бути гідним”, – сказала вона.

Нагадаємо, вчора Український інститут національної пам’яті розкритикував владу Полтави за недостатню увагу до Мазепи в сценарії 300-річчя україно-шведського союзу. Зокрема, на полі Полтавської битви є 2 кургани й пам’ятники на місці поховання російських і шведських воїнів, однак немає місця, щоб ушанувати пам’ять загиблих українських козаків.

Також Інститут вважає, що інсценування битви прославляє російську зброю, утверджує нібито нікчемність українських козаків та хибну думку про Мазепу як про зрадника, а не борця за незалежність України. Інститут також закликав школярів, молодь і громадськість посадити на місці битви дендрарій, щоб тут більше ніхто не міг проводити баталії.

Джерело: “Новини Полтавщини”