Лісабон м

Лісабон, або Лісбона (порт. Lisboa) — муніципалітет і місто в Португалії, в окрузі Лісабон. Столиця держави. Адміністративний центр округу. Розташований у західній частині країни, на теренах історичної португальської провінції Ештремадура. Належить до Лісабонського патріархату Католицької Церкви в Португалії. Права міського самоврядування має з 1147 року. Поділяється на 24 парафії. За адміністративним поділом чинним до 1976 року був складовою провінції Ештремадура. Займає стратегічно важливе положення у гирлі річки Тежу, за 15 км від Атлантичного океану. Звільнений 1147 року військами першого португалського короля Афонсу І. 1255 року став столицею Португальського королівства. У XV—XVII століттях, в епоху великих географічних відкриттів, був одним із передових цивілізаційних центрів світу. Зруйнований Лісабонським землетрусом (1775). Відбудований зусиллями помбальського маркіза Себаштіана де Карвалю. У ХХ столітті розрісся завдяки поглинанню сусідніх поселень і розвитку передмість. Головні пам’ятки — Лісабонський собор і Замок святого Георгія. Площа муніципалітету — 100,05 км², населення муніципалітету — 506892 ос. (2015); густота населення — 5066,39 осіб/км². Патрон — святі Вікентій і Антоній. Святковий день муніципалітету — 13 червня. Поштовий індекс — 1000-1990. Код місцевої адміністративної одиниці — 1106. Складова статистичного регіону Лісабон.

Українські сторінки

1880 року Володимира Антоновича відрядили за кордон на один рік, і того ж року він бере участь як депутат від університету Св. Володимира і як член Московського археологічного товариства в IX археологічному з'їзді в Лісабоні.

Проспект України (порт. Avenida da Ucrânia) — проспект у Четвертому кварталі міста Лісабона. Знаходиться у північно-східній частині португальської столиці поблизу станції «Бела-Вішта» Лісабонського метрополітену. Пролягає від проспекту Республіки Болгарії (порт. Avenida da República de Bulgária) до Кільця Бела-Вішти (порт. Rotunda da Bela Vista).

Цей проспект був урочисто відкритий 23 червня 2008 Президентом України Віктором Ющенком під час його офіційного візиту до Португалії. Цей факт став вдячністю португальського народу за працелюбність українців у розбудові міста та країни в цілому.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".