Костел св.Войцеха

Костел св.Войцеха

Drewniany kociółek p.w. św. Wojciecha

Parafia powstała z fundacji Jana Gładysza, syna Jakuba herbu «Gryf», kasztelana sądeckiego i dworzanina króla Kazimierza Wielkiego. Parafia powstała dokładnie w 1359 roku w Wigilię Bożego Narodzenia. Od założenia parafia należała do Diecezji Krakowskiej, następnie do tarnowskiej, przemyskiej, a od 1926 ponownie do Tarnowskiej jak jest do dzisiaj. Pierwszy kościół znajdował się prawdopodobnie na Blichu w miejscu gdzie stoi dzisiaj kapliczka, o której krąży wiele legend. W 1782 roku został zbudowany kościół drewniany, jednonawowy z trzema ołtarzami, o podmurówce z kamienia, wykonany z drzewa modrzewiowego. Zbudowany w stylu nadwiślańskim, a jego patronem byli św. Wojciech i Matka Boża Szkaplerzna. Styl wnętrza późnobarokowy wpadający w rokoko. Fundatorem kościoła był Tadeusz Siedlecki ówczesny właściciel Szymbarku. Kościół zbudowano na skarpie na której według starego podania, Msze Świętą sprawował święty Wojciech podczas swej podróży misyjnej. Wokół świątyni był cmentarz grzebalny. W 1987 roku odkryto grobowiec wewnątrz kościoła pod posadzką po lewej stronie. Po prawej stronie na zewnątrz znajduje się pomnik – grobowiec właścicieli Szymbarku z I i II połowy XIX wieku, wykonany przez dominikanina Pavoniego, architekta jednego z kościołów w Gorli cach. W 1928 odrestaurowano wnętrze kościoła, a zwłaszcza główny ołtarz, natomiast sześć lat później chyląca się ku upadkowi świątynie odremontowano (położone nowe gonty, wybudowano nowe kruchty). W 1940 roku dokonano malowania po prawie 100 latach od ostatniego takiego zabiegu. W 1962 roku ustawiono pancerne tabernakulum i po części zradiofonizowano kościół.. W 1972 roku Włodzimierz Kuntz przeprowadził konserwacje kościoła. W tym samym czasie wybudowano stylowe ogrodzenia, oraz obsadzono krzewami skarpę. Rok wcześniej przebudowano prezbiterium. 7 VII 1984 odbyły się w kościele św. Wojciecha ostatnie nabożeństwa jako w kościele parafialnym. Od tej pory msze są tu celebrowane począwszy od 23 IV do końca września w niedziele o godzinie 16.00.

Każdego kto będzie w Szymbarku zapraszamy do odwiedzenia kościółka św. Wojciecha.

«O Wojciechu nasz patronie

zawsze stawaj nam w obronie

a swoimi modlitwami

Boga prosić racz za nami»

Джерело:

Kościół pomocniczy pw. Św. Wojciecha Biskupa z XVlll w.; jednonawowy, konstrukcji zrębowej, oszalowany i pokryty gontem; wnętrze: obrazy z XVll-XVlll w. Zakrystia jest murowana. Nawa i prezbiterium nakryte są oddzielnymi dachami różnej wysokości. Na dachu sygnaturka z latarnią. Fasada kościoła zwieńczona oszalowanym szczytem z krawędziami o wykrojach falistych ze spływami. Wnętrze świątyni nakryte stropami z fasetami. Ściany i stropy kościoła ozdobione polichromią w 1940 r. przez Władysława Lisowskiego. Rokokowe ołtarze pochodzą z XVIII w. W ołtarzu głównym krucyfiks i obraz św. Wojciecha. W lewym ołtarzu bocznym m.in. barokowy obraz Matki Boskiej z Dzieciątkiem z XVII-XVIII w. Drewniana chrzcielnica, ambona o charakterze barokowym i konfesjonały z XIX w. Barwne litografie z przedstawieniami stacji Drogi Krzyżowej wykonane ok. połowy XIX w.