1966 р. Історія українського мистецтва

Розмір зображення: 800:374 піксел

Настінний розпис виявлено і в багатьох склепах Неаполя Скіфського, висічених у скелі. Найбільший інтерес становлять малюнки склепу № 9, виконані безпосередньо на поверхні каменю чорною, червоною і жовтою фарбами (іл. 28). На стіні напроти входу зображено три сцени з життя померлого. Зліва намальовано скіфа, який грає на грецькій триструнній лірі. Він одягнений в червоний каптан, чорну керею з рукавами та штани, взутий у м’які чоботи. На іншому малюнку зображено вершника на стрункому тонконогому коні, зі списом у руці. Праворуч – сцена полювання: на великого дикого кабана спереду і ззаду напало двоє собак. Усі малюнки виконано з великою майстерністю й експресією. Ліворуч від цих малюнків зображено килим, поділений на дев’ять рядів квадратних клітин, пофарбованих у білий та червоний кольори.

Стіни склепу прикрашено висіченими пілястрами, розмальованими білими ромбами, що йдуть вертикально один під одним по червоному тлу. На ромбах були малюнки (в одному місці збереглися зображення півника). Стелю склепу розписано смугами, орнаментованими заглибленими зигзагами блискавок і трикутними зубцями. На стінах цього склепу намальовано п’ять ніш. Найцікавіша з них схожа на причілковий бік будинку з двосхилим дахом, який оздоблено стилізованими головами коней.

В іншому склепі (II ст. н. е.) безпосередньо на ґрунтовій стіні темно-червоною вохрою нанесено ряд силуетних зображень: скіф стріляє з лука, танок жінок, кінь, що стрибає. Ці малюнки дуже виразні. Разом з тим вони часто мають умовний, узагальнений характер, що пояснюється не низькою майстерністю художника, а його стильовими уподобаннями. Розписували склепи, очевидно, скіфські майстри, які перебували під певним впливом грецького, зокрема боспорського, мистецтва (с. 47 – 48).

Розпис західної стіни в склепі № 9 Неаполя Скіфського. І ст. до н. е. Державний музей образотворчого мистецтва ім. О. С. Пушкіна (Москва).

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 48.