У Стамбулі гине занедбаний український храм

У Стамбулі стоїть занедбаний православний храм, збудований у ХІХ ст. на пожертви українців. У першій половині минулого століття в храмі служив й уродженець Львівщини архімандрит Серафим Палайда.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів директор Міжнародного інституту афонської спадщини (МІАС) Сергій Шумило, передає Дивись.info.

Він написав, що «у центрі Стамбула стоїть в занедбаному стані Іллінський храм, колись збудований на пожертви українців», і додав фотографії, які йому вдалось зробити.

«Так виглядає нині в Стамбулі храм Афонського подвір’я Іллінського скиту, заснованого великим українцем прп. Паїсієм Величковським. Тривалий час Іллінський скит іменувався «малоросійським», оскільки там переважно проживали вихідці з українських земель. Іллінський храм при подвір’ї у Стамбулі збудував в ХІХ ст. уродженець Київської губернії прп. Гавриїл Афонський і Одеський чудотворець, ігумен Іллінського скиту. Після подій 1917 р. у приміщеннях Іллінського подвір’я у Стамбулі до початку 1920 р. розміщувалося кілька тисяч біженців, які втекли від більшовиків з України і Криму. У 1930 – 50-ті рр. тут настоятелем служив архімандрит Серафим Палайда (1895 – 1955), уродженець села Сулимів з під Жовкви на Львівщині. Нині храм не діє, закритий, в занедбаному й жалюгідному стані», – розповів Сергій Шумило.

Український дослідник історичної церковної спадщини додає, що було б доречно, якби українська влада звернула увагу на українську святиню.

«На жаль, нині нікому немає жодного інтересу до цієї святині наших предків. Хоча під час візиту Президента до Стамбула варто було б відвідати і це місце. Принаймні, корисно було б залучати фахівців у якості консультантів», – наголошує Сергій Шумило.

Також директор МІАС зазначив, що формально приміщення належить Вселенській патріархії, юридично – благодійному товариству PAE. Розташоване воно на території стамбульського району Каракей, історичної Галати, поруч з пристанню затоки Золотий Ріг.

Довідка:

Турецька влада в 1918 р. намагалася конфіскувати будівлю Іллінського подвір’я в Стамбулі, але 16 листопада 1918 року його знову було повернуто Іллінському скиту на Афоні. У 1923-1925 рр. уряд СРСР намагався заволодіти будівлею Іллінського подвір’я в Стамбулі, але успіху не досягнув. Наприкінці 1929 року тепер вже зі сторони турецької влади знову були спроби конфіскувати будівлю Афонського Іллінського подвір’я в Стамбулі. Але в 1934 р суд прийняв рішення повернути Іллінському скиту будівлі подвір’я, і богослужіння в ньому поновилися. У 1950 році в Стамбулі було створено «Руське благодійне товариство допомоги парафіянам святого Пантелеймона, святого Андрія, святого Іллі православних церков» (PAE). Управління будівлею Іллінського Подвір’я в Стамбулі теж було тоді передано товариству РАЕ, яке врятувало його від знесення.

Одним з останніх настоятелів подвір’я Афонського Іллінського скиту в Стамбулі з 1930-х по 1955 рр. був архімандрит Серафим (Палайда, 1895 – 1955), уродженець села Сулимів, Округ Жовква, нині Львівської області (Україна). Він був вільним слухачем теологічного факультету Львівського університету, 16 серпня 1914 р. за симпатії до православ’я був заарештований австрійською владою і 28 серпня був відправлений в тюремну фортецю Терезин, а потім на початку травня 1915 р. в концтабір Талергоф. Після закінчення Першої світової війни, не бажаючи їхати в більшовицьку Росію, він відправився в Югославію, де закінчив спочатку Карловацьку семінарію Сербської Церкви, а потім Белградський богословський факультет. Тут прийняв постриг з ім’ям Серафим, а в 1932 р. Синодом РПЦЗ був призначений настоятелем Афонського Іллінського подвір’я в Константинополі. З 1936 р. мав сан протосингела. Помер у Стамбулі 2 січня 1955 р., похований на грецькому кладовищі в північному кварталі Шишли в Стамбулі.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця»