Стамбул (Константинополь) м

Стамбул (Константинополь, раніше Царгород, тур. İstanbul, дав.-гр. Κωνσταντινούπολις, лат. Constantinopolis) — найбільше місто Туреччини та Європи, п’яте місто світу за кількістю населення. Важливий морський порт, великий промисловий та культурний центр Туреччини (населення 14,8 млн осіб (2016)). Розташований на узбережжі Босфору, має велике міжнародне, історичне та культурне значення.

Мармурова скульптура «Українська жінка» (2008) Туреччина, Мармарис, 39. Sk, Tepe Mh., (GPS: 36.851591 28.274198). Мармурова скульптура "Українська жінка" авторства скульптора Володимира Кочмара була встановлена у 2008 році в рамках Міжнародного симпозіуму скульптури у Мармарисі.

Могила Роксолани (Хуррем) (1558) Туреччина, Стамбул, Мечеть Сулеймана (Süleymaniye Cami), (GPS: 41.015705 28.964746). Могила Роксолани (тур. Hürrem Sultan Türbesi) знаходиться у мавзолеї, який був збудований її чоловіком султаном Сулейманом І Пишним на кладовищі на території мечеті Сулейманіє Джамі (стара частина Стамбула).

Могила Турхан Хатідже (1683) Туреччина, Стамбул, Rüstem Paşa Mh., (GPS: 41.016506 28.971934). Турхан Хатідже (1628? – 1683) – дружина оттоманського султана Ібрагіма І та мати спадкоємця престолу Мехмета IV. За походженням вона була українкою, вважається, що її справжнє ім'я – Надя. Викрадена татарами під час набігу, вона була продана в рабство, звідки з часом потрапила до султанського гарему. Народивши султану сина, вона змогла здобути неабиякий вплив у імперії, і згодом стала регентом неповнолітнього султана. Померла у 1683 та похована у гробниці поруч із Новою мечеттю (Yeni Cami), яку сама збудувала.

Ресторан «Odessa», Rıhtım Cd,(GPS: 41.021865 28.976266).

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".