Цвинтарі

Cmentarze

Stary cmentarz

Cmentarz tzw. Stary na pewno należy do atrakcji turystycznych. Założony został w r. 1783 jako otoczenie kaplicy pw. Św. Rocha. Spacer alejkami cmentarza wywołać może wiele refleksji. Tu bowiem spoczywają: ks. Józef Leopold Kmietowicz – jeden z przywódców powstania w Chochołowie w 1846 r. (+1859), Szczęsny Morawski – autor pierwszej monografii Ziemi Sądeckiej (+1898), ks. Michał Przewara – nauczyciel wielu pokoleń starosądeczan.

Tu znajduje się grobowiec rodziny Szayerów, który kryje prochy rodziców wielkiej śpiewaczki operowej Ady Sari (Jadwigi Szayer). Wiele tu zabytkowych nagrobków; krzyży żelaznych itp. Na tym cmentarzu znajduje się symboliczny grób powstańców z roku 1863.

Na szczególną uwagę zasługuje kaplica Św. Rocha i Sebastiana. Pierwotnie była to kaplica drewniana zbudowana ok. 1596 r. Obecna murowana wzniesiona została bezpośrednio po pożarze w 1644 r. Jest to niewielka budowla na planie prostokąta z półkolistą absydą z cechami barokowymi. Wnętrze kaplicy nakrywa sklepienie kolebkowe z lunetami i herbami fundatorów. W ściany kaplicy wmurowano liczne epitafia.

Nowy cmentarz

Po wyjściu ze Starego Cmentarza skręcamy w lewo i pod wysokim murem oporowym, okalającym szkołę podstawową dochodzimy do Nowego Cmentarza.

Bezpośrednio za bramą z lewej strony mały cmentarzyk z 1914 r. Spoczywają tu Austriacy, Rosjanie i Polacy. Polegli oni w bitwie, jaka pod Starym Sączem w roku 1914 toczyła się, między wojskami austriackimi i rosyjskimi.

Idąc szeroką alejką w głąb cmentarza dochodzimy do zbiorowej mogiły bohaterów z lat 1939 – 1945. tu odczytujemy nazwiska starosądeczan poległych na wszystkich frontach II wojny światowej, w obozach koncentracyjnych, partyzantów Armii Krajowej, Batalionów Chłopskich i innych ugrupowań niepodległościowych.