Церква св. Дмитра

Церква св. Дмитра

Розмір зображення: 800:674 піксел

Загальний вигляд з позиції А3. Фото за: Brykowski R. Drewniana architektura cerkiewna na koronnych ziemiach Rzeczypospolitej – Warszawa, 1995. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 414.

У 1905 р. 1 на цвинтарі було збудовано дерев’яну цвинтарну філійну церкву в неоросійському стилі. За твердженням дослідника Я. Ґурака, розібрана у 1914-1915 рр. 2 Але, згідно з інформацією, поданою професором р. Бриковським, 3 церква ще стояла перед 1927 р. Як подає історик Ю. Гаврилюк, розібрана по 1947 р. і перевезена в село Райськ коло Більська на Північному Підляшші, 4 де служить православній громаді. Це була дерев’яна тризрубна будівля. Складалася з більшої, наближеної в плані до квадрату, нави, до якої зі сходу прилягав вужчий прямокутний вівтар, а з заходу – теж вужчий прямокутний бабинець. Вхід в західній стіні бабинця підкреслював ґанок на чотирьох різьблених колонах. Нава була вкрита чотирисхилим наметовим ґонтовим дахом, увінчаним восьмибічною вежечкою з цибулястою маківкою. Вівтар вкривав трисхилий ґонтовий дах, а бабинець і при-сінок – двосхилі. Гребінь даху присінку на західному кінці вінчала маківка. Окапи дахів мали прорізне декороване закінчення. Стіни церкви в нижній і верхній частині були вертикально шальовані дошками, а в центральній – горизонтально, що створювало мальовничий поділ площин.

1. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 444, аркуш 109.

3. Brykowski R. Drewniana architektura cerkiewna na koronnych ziemiach Rzeczypospolitej – Warszawa, 1995. – S. 200.

4. Гаврилюк Ю. Оселі Північного Підляшшя. // Надбужанщина. Сокальщина, Белзчина, Радехівщина, Кам’янеччина, Холмщина і Підляшшя. Історико-мемуарний збірник. – Нюйорк, Париж, Сідней, Торонто. 1994. Т. З. – С. 524.