Костел св.Йосифа

Tomaszów Lubelski – par. Św. Józefa

ul. I. Paderewskiego 13 A, 22-600 Tomaszów Lub.,

Proboszcz: ks. Henryk Kulik (1943-1967-1987)

Wikariusze: ks. Piotr Brodziak (1980-2005-2005)

Rezydenci: ks. Józef Rzechuła (1948-1972-1989)

Do parafii należą: a) ulice: Aborowicza, Al. Grunwaldzkie, Baczyńskiego, Bartłomowicza, Batalionów Chłopskich, Gen. “Bora” Komorowskiego, Dąbrowskiej, Dąbrowszczaków, Gen. Hallera, Jachymka “Wiktora”, Karpińskiego, Kraszewskiego, Leśna, Lwowska (od nr 78), Mickiewicza, Moniuszki, Niepodległości, Gen. Okulickiego, Paderewskiego, Partyzantów, Emilii Plater, Podleśna, Pogodna, Poniatowskiego, Promienna, Prusa, Radosna, Rataja, Reymonta, Rolnicza, Sanitariuszek Polskich, Sienkiewicza, Skłodowskiej-Curie, Słoneczna, Słowackiego, Słowicza, Sowińskiego, Staffa, Szarych Szeregów, Ściegiennego, Tuwima, Konrada Walenroda, Wańkowicza, Wojtkowiaka, Wyspiańskiego, Wyzwolenia, Zawadzkiego b) miejscowości: Pasieki, Rabinówka

Kościół filialny: Pasieki

Odpust: 19 III

Liczba mieszkańców: 5650

Historia parafii:

A. W r. 1987 został powołany do istnienia Samodzielny Ośrodek Duszpasterski przy budującym się kościele “na Parcelach” w Tomaszowie Lub. Samodzielną parafię erygował, 8 maja 1989 r., bp lubelski Bolesław Pylak. Powstała z wydzielenia części miasta oraz niektórych wiosek z parafii Zwiastowania NMP w Tomaszowie Lub. W r. 1992 wyłączono z terenu parafii tomaszowskiej wieś Żyłkę i przyłączono ją do parafii Bełżec. Kolejne zmiany granic parafii związane były z powstaniem samodzielnych parafii w: Łaszczówce i Jezierni.

Kościół parafialny, pw. św. Józefa, w Tomaszowie Lub., z lat: 1986 – 90, wg projektu mgr Zygmunta Nowaka z Tomaszowa Lub., dwupoziomowy, murowany, w stylu nowoczesnym, dach kryty blachą, poświęcony, 25 grudnia 1990 r., przez bpa Jana Śrutwę. Przy wejściu do kościoła, po prawej stronie, widoczna tablica kamienna poświęcona, 9 czerwca 1987 r., przez Papieża Jana Pawła II w Lublinie.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny, pw. Narodzenia NMP, w Pasiekach, z r. 1981, wg projektu mgr Zygmunta Nowaka z Tomaszowa Lub., murowany, kryty blachą, poświęcony, 15 listopada 1981 r., przez ks. Mieczysława Bochyńskiego. Odpust: Narodzenie NMP (niedziela po 8 IX)

2. Kaplica półpubliczna, pw. NMP, w szpitalu w Tomaszowie, murowana, obszerna, wzniesiona w r. 1936 z funduszy społecznych, ołtarz drewniany, w oknach witraże.

3. Kaplica cmentarna, pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa, na cmentarzu parafialnym, wybudowana w r. 1867 przez Karpińskich jako grobowiec rodzinny, remontowana m.in. w r. 1970, murowana, ołtarz drewniany z obrazem Najświętszego Serca Pana Jezusa.

C. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej także greckokatolicki i prawosławny, czynny, założony na przełomie w. XVIII i XIX, w kształcie trapezu z prostokątnym aneksem od strony południowej o pow. 3,4 ha, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach.

Odpust: św. Józefa (19 III)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 9.30, 11.00, 11.00 (w Pasiekach), 13.00, 17.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1987

małżeństw od r. 1987

zmarłych od r. 1987

Kronika parafialna od r. 1987

Powołania z terenu parafii: ks. Jerzy Czapla (CSsR)), ks. Waldemar Joniec, ks. Sławomir Szewczak, s. Bożena Węglarz (OP)

Księża pochowani na miejscowym cmentarzu: ks. Stefan Wrzołek

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Apostolstwo Trzeźwości, Legion Maryi, Ruch Światło-Życie, Koła Żywego Różańca, Rada Parafialna, schola, ministranci, lektorzy

Liczba mieszkańców: 5600

Liczba katolików: 5550

Szkoły istniejące na terenie parafii: Zespół Szkól Ogólnokształcących w Tomaszowie Lub., Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Tomaszowie Lub., Szkoła Podstawowa w Pasiekach, Szkoła Podstawowa w Rabinówce, Przedszkole nr 5 w Tomaszowie Lub.