Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Cerkiew parafialna greckokatolicka pw. Św. Michała Archanioła z 1821 r., obecnie kościół rzymskokatolicki.; konstrukcji zrębowej; pobita gontami i pokryta blachą; cenny ikonostas z II. poł. XlX w. Nawę, prezbiterium i przybudówki zakrystyjne nakrywają oddzielne dachy wielospadowe, a kruchtę dach dwuspadowy. W dachach znajdują się baniaste wieżyczki z latarniami, a przybudówki zwieńczone są niewielkimi kopułkami. Wnętrze cerkwi nakrywają stropy płaskie z fasetami. Barokowo-klasycystyczna polichromia ścian i stropów o motywach architektonicznych i figuralnych z 1928 r. W świątyni znajduje się cenne wyposażenie z XVIII-XIX w.: – ikonostas o bogatej dekoracji snycerskiej w stylu barokowym z XIX w. – z tego samego czasu ołtarz w kształcie konfesji w prezbiterium. W tle ołtarza ikona Ukrzyżowanie – rokokowe ołtarze w nawie z XVIII i XIX w. – obrazy i feretrony z ikonami z XIX w.