Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Пам’ятай про великі дні наших Визвольних змагань

Богдан Хмельницький

?

Спогади Олександра Гергеля щодо українських місць пам’яті на Тасманії

Churches, clubs, and interesting events. Церкви, клуби та цікаві події

В ранній час свого перебування в Гобарті, українці відвідували дві церкви що були недалеко від Українського Дому в передмісті Муна (Moonah). Наші люди винаймали ці церкви для своїх богослужень. Одна була Англіканського а друга Католицького Обряду. Українські священники з Мельборну відвідували вірних коли була можливість чи якесь свято. Перший Православний священик був о. Фомічевський, а другий, Греко-Католицький був о. Іван Прашко. Наші люди не ділилися хто відправляв Службу Божу, а йшли разом до однієї і до другої. Абсолютно не робили ріжниці в ті часи і тепер.

Українська Автокефальна Православна Церква була побудована в 1968 році в Гобарті. Церква Св. Володимира існувала до 1992 року, коли прийшлося її продати через неможливість утримання. Каплиця для обох церков була побудована у 2006 році при новім Українськім Домі.(Див. далі)

Перший Український Дім був побудований на головній вулиці число 201 в Муна. В 2004 році будівник закупив декілька домів з метою побудувати великий сюпермаркет (Магазин). Наш Дім був другий від краю тих старих будинків, що мали бути знесені. Ми не бажали відходити далеко від тієї місцевости і домовилися з будівником побудувати нам Дім при кінці магазину, 185 Головна вулиця в Муна. В 2006 році ми перейшли в новий, більший Дім з Каплицею. Цей дім став культурним центром українців Тасманії. Тут було місце зутрітися, святкувати, вчитися танцювати й співати. Вивчати українську мову й історію. Один рік після влаштування в новім Домі, Дім в Ланцестоні, в околиці St.Leonards що був побудований в 1961 році був проданий через брак членства в 2007 р., але громада зісталася зв*язаною до головної Громади в Гобарті.

Цікаві події,

В нове тисячоріччя був час змін для Громади. Звязок розвився з зовнішніми організаціями: це Добросусідня Рада, Мігрант Ресурс Центр Тасманії та Український Світовий Конгрес був теж вирішальним для громадської діяльності.

Вшанування памяти Тараса Шевченка, Петлюри й Коновальця, 22 січня, Крут, Новий Рік(Маланка), оголошення самостійності України 1991 р. Щороку беремо участь в малюванні крашанок на Великдень, та варити найліпший борщ, вивчати українську мову й співати. 18 січня буде відзначено 70 років українського поселення в Тасманії. До нас прибуде гурток українських танцюристів з Сіднею плюс наш Хор. Очікуємо коло 250 гостей.

Адреси.

St. Mary’s Anglican Church, Springfield Avenue, Moonah 7009.

St. Theresa Catholic Church, Hopkins Street, Moonah 7009.

Це дві церкви що винаймалися до побудови нового Дому і Каплиці.

Ukrainian Club, 185 Main Road, Moonah 7009.

Це наш новий Дім.

Александер Гергель

1.01.2020

Підготував Іван Парінкоза, НІАМ "Київська фортеця"