Штат Новий Південний Уельс

Новий Південний Уельс (англ. New South Wales) — найчисельніший за населенням штат Австралії. Розташований на південному сході материка та межує зі штатами Квінсленд на півночі, Південною Австралією на заході та Вікторією на півдні. На сході омивається Тасмановим морем. Новий Південний Уельс оточує Австралійську столичну територію, де розташована Канберра, столиця Австралії.

Історично, це перший штат Австралії. Створений у 1788 році, він включав до себе більшу частину Австралійського континенту, Нової Зеландії, островів Лорд-Хау та Норфолк, проте у 19-му столітті значні площі були відокремлені, щоб сформувати британські колонії Тасманії (1825 р.), Південної Австралії (1836 р.), Вікторії (1851 р.) та Квінсленду (1859 р.).

Станом на березень 2012 р. населення становило 7 272 800 осіб.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".