Штат Тасманія

Тасманія (англ. Tasmania) — штат, розташований на однойменному острові, близько 240 км на південь від Австралії і роз’єднаний з нею Бассовою протокою. До території штату належать деякі ближні острови: Кінг, Фліндерс та Маккуорі. Населення штату 494 520 осіб. Тасманія — найменший штат Австралії, його площа — 68 401 км². Столиця штату — Хобарт. Найбільші міста: Хобарт, Лонсестон, Девонпорт та Берні. Острів Тасманія є структурним продовженням Великого Вододільного хребта Австралії. На період колонізації, корінне населення цього острова було повністю знищене англійцями.

Береги утворюють численні затоки (Макуорі, Сторм тощо). У рельєфі переважають відособлені крутосхильні плато і нагір’я заввишки 600—1 000 м. Низовина Мідлендс, розташована за течією річки Теймар-Макуорі, відокремлює Східне нагір’я (гора Легг-Списів, 1 572 м) від Центрального плато гора Осса, 1 617 м — найвища вершина Тасманії, в межах якого розташоване озеро Сент-Клер.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця"