Український дім

Український дім  – садиба Асоціації українців Тасманії (Association of Ukrainians in Tasmania), 185 Main Rd, Moonah TAS     7009. Тут же церква, в якій відправляють богослужіння і православні і греко-католицькі священики.

Як згадує Олександр Гергель, перший Український Дім був побудований на Головній вулиці (Main Rd) число 201 в Муна (Moonah).

Леонід Лагеревський писав:

"Під добрим проводом Управи Громади та фахівців будівельного комітету приступлено до головної перебудови старої Домівки і протягом двох років в 1968 р. закінчили будову великої залі власними силами членів Громади, працею в суботи й неділі, бо в той же час кожен працював для утримання своєї родини".

Олександр Гергель зазначає:

"В 2004 році будівник закупив декілька домів з метою побудувати великий сюпермаркет (Магазин). Наш Дім був другий від краю тих старих будинків, що мали бути знесені. Ми не бажали відходити далеко від тієї місцевости і домовилися з будівником побудувати нам Дім при кінці магазину, 185 Головна вулиця в Муна. В 2006 році ми перейшли в новий, більший Дім з Каплицею. Цей дім став культурним центром українців Тасманії. Тут було місце зутрітися, святкувати, вчитися танцювати й співати. Вивчати українську мову й історію. Один рік після влаштування в новім Домі, Дім в Ланцестоні, в околиці St.Leonards що був побудований в 1961 році був проданий через брак членства в 2007 р., але громада зісталася зв'язаною до головної Громади в Гобарті".

Джерела:

Українці Австралії Енциклопедичний Довідник «Вільна Думка» і Товариство Збереження Української Спадщини в Австралії. Сідней. 2001

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця"