Пам’ятник Вінтеру О.В. (№ 12)

Тамара Шевченко

Пам’ятник Вінтеру О.В., 1966 (мист.). Бул. Вінтера, 12, перед сквером.

Споруджено за проектом скульптора А. Аллабердянца та архітектора А. Завардіна.

Гранітний бюст О. Вінтера встановлено на чотиригранному гранітному постаменті, який формою нагадує один із блоків греблі.

Вінтер Олександр Васильович (1878-1958) – радянський енергетик, академік АН СРСР (1932), уродженець селища Старосельці (тепер Польща). З 1899-1912 навчався в Київському та Петербурзькому політехнічних інститутах. Керував будівництвом великих електростанцій, зокрема 1927-1932 був начальником Дніпробуду. 1945-1958 працював в Енергетичному інституті АН СРСР. Нагороджений орденом Леніна та іншими урядовими нагородами.

Постамент встановлено на триступінчатому стилобаті, складеному із гранітних блоків, форма яких нагадує вигин греблі Дніпрогесу. Постамент розширюється до верху і несе на собі ставний бюст, який відрізняється класичною строгістю вирішення. Портрет виконано реалістичними пластичними засобами. Рішення образу характеризується чіткістю та стриманістю.

Пам’ятник розміщений на підвищенні, над магістраллю бульвару на тлі зелених насаджень і акцентується чіткою вертикаллю.

[Олексієнко І.Є. Дніпрогес ім. В.І. Леніна. – К., 1977. – С. 84; Днепровские огни. – К., 1976. – С. 190; Дніпрогес. – Запоріжжя, 2002. – 28 с.]

Більше фотографій: