Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 621:441 піксел

Cerkiew pw. św Michała archanioła w Żegiestowie – zbudowano w latach 1917-1925 na planie krzyża greckiego, w tradycji budownictwa cerkiewnego.

Budowla jest murowana z kamienia i cegły, jednonawowa z dwiema przybudówkami zakrystyjnymi. Dach jest wielospadowy, kryty blachą, zwieńczony trzema ośmiobocznymi wieżami nadstawnymi z baniastymi kopułami. Nad prezbiterium i babińcem widoczne są symetryczne kopułki. Wnętrze posiada sklepienie kolebkowe, w części centralnej ośmiopolowe. Wystrój wnętrza, częściowo neoromański pochodzi z okresu 1959-1960. Jego autorem jest J. Kania. Z dawnego wyposażenia cerkiewnego pozostały feretrony z ludowymi ikonami «Zwiastowania» i «Ukrzyżowania Chrystusa Pantokratora» z 1784 roku, kielich barokowy XVIII wieku, rzeźbiony lichtarz paschalny z przełomu XVIII i XIX wieku, oraz obraz przedstawiający «Chrystusa w grobie», namalowany na blasze.

Dzwonnica jest wolnostojąca z trzema dzwonami odlanymi w latach 1956-1972. Cerkiew została przemianowana na kościół rzymskokatolicki pw. św. Anny i św. Michała w latach 1946-1947. Na terenie przycerkiewnym bije źródło św. Anny. Według podania wytrysło ono w dniu poświęcenia cerkwi. Dlatego też w okresie międzywojennym stało się miejscem pielgrzymek okolicznych mieszkańców cierpiących zwłaszcza na choroby oczu.