2005 р. Довідка

Bartne

Cerkiew greckokatolicka p.w ś.ś Kosmy i Damiana

Cerkiew w Bartnem reprezentuje typowy zachodniołemkowski typ budownictwa sakralnego. Trójdzielna, orientowana budowa, z wyraźnie zaznaczonym prezbiterium, nawą i babińcem. Wieża o budowie słupowo-ramowej.

Najstarsze księgi parafialne pochodzą z 1784 roku. Obecna cerkiew pochodzi z 1842 roku i powstała na miejscu poprzedniej cerkwi. Wieża prawdopodobnie jest wcześniejsza, przypuszcza się że z końca XVIII wieku. Zachował się piękny, barokowy, XVIII-to wieczny ikonostas (podobno ikony namiestne są jeszcze starsze). Obiekt nigdy nie posiadał wewnątrz polichromii, w latach 60-tych natomiast odtworzono malowidła na ścianach zewnętrznych (gzymsy oraz izbica wieży).

Pierwszy gruntowny remont obiektu przeprowadzono na przełomie XIX i XX wieku – wymiana podwalin, naprawa dolnych partii słupów wieży. Kolejne duży remont przeprowadzona w latach 1968-1970; przeprowadzono gruntowną konserwację obiektu wraz z uporządkowaniem otoczenia i rekonstrukcją ogrodzenia.

Po przeprowadzeniu konserwacji obiekt przekazano na punkt filialny muzeum w Bieczu a obecnie stanowi filię Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu – nie odprawia się w niej nabożeństw. Składowane są w nim elementy wyposażenia, z różnych, nie istniejących cerkwi min. odrzwia z cerkwi w Nieznajowej. Całkiem sporą kolekcję stanowią też wyroby miejscowych kamieniarzy. Ciekawą ekspozycję stanowią archiwalne zdjęcia przedstawiające etapy renowacji.