2008 р. У Чернівцях меморіал румунським воїнам ще не відкрили, а вже осквернили

Дата: 03.11.2008

Невідомі зловмисники посеред дня на єврейському кладовищі у Чернівцях зрушили з місця пам’ятник загиблим під час ІІ світової війни румунським солдатам та пошкодили огорожу меморіалу. Про це сьогодні, 3 листопада, власкора ЗІКу повідомив голова товариства репресованих та політв’язнів “Голгофа” Петро Грігор.

Товариство репресованих та політв’язнів “Голгофа” вимагає від УСБУ та правоохоронців встановити та притягнути до відповідальності вандалів, що пошкодили меморіальний комплекс, де поховано 400 румунів, які були розстріляні у червні 1941 року, а також 695 солдат румунської армії, які загинули під час ІІ світової війни.

Зазначений меморіальний комплекс у Чернівцях був облаштований у цьому році силами Бюро культу героїв Румунії за фінансової підтримки румунського уряду. Його урочисте відкриття заплановане на кінець листопада цього року, але остаточна дата все ще узгоджується на рівні МЗС України та Румунії. У церемонії планують взяти участь державний секретар Міністерства закордонних справ Румунії Міхай Гергіу, надзвичайний і повноважний посол Румунії в Україні Траян Лауренціу Христя та військовий аташе Румунії в Україні Раду Філіп.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»