2008 р. Володимир Бешлей: «Під видом «ремонтно-реставраційних робіт» у Чернівцях руйнується…

2008 р. Володимир Бешлей: «Під видом «ремонтно-реставраційних робіт» у Чернівцях руйнується старовинна архітектура»

Дата: 03.03.2008

Під час розгляду питання про хід виконання Програми робіт з реконструкції та капітального ремонту дахів житлового фонду м. Чернівці на 2004-2010 рр. на останній сесії міської ради депутати та міський голова гостро відреагували на факти руйнування в ході ремонту дахів будинків-пам’яток архітектури, які ще донедавна були зразками архітектурних стилів минулих століть.

Депутат міськради, член комісії житлово-комунального господарства та охорони навколишнього середовища, член фракції «Наша Україна» Володимир Бешлей продемонстрував присутнім у залі фотофакти знищення дахів будинків № 6 по вул. Франка та № 12 по вул. Головній, які здійснили підрядні організації під видом «ремонтно-реставраційних робіт».

«Під час комісійного обстеження ряду відремонтованих в рамках Програми дахів будинків, – зазначив він – нами виявлено, що після ремонту вони змінили свою форму, конструкцію та позбулися всіх оздоблювальних елементів, які були переданні нам в спадок архітекторами минулого. Зараз ці дахи набули банального «колгоспного» вигляду. І таке руйнування історико-архітектурного середовища за бюджетні кошти робиться масово».

Після маси критичних зауважень, які прозвучали з боку депутатського корпусу на адресу виконавців програми «Дахи» було ухвалено сесійне рішення, до якого увійшли всі пропозиції постійної комісії з питань ЖКГ.

Зокрема, в червні 2008 р. буде переглянуто Програму робіт з реконструкції, реставрації та капітального ремонту дахів житлового фонду; Шевченківську районну раду зобов’язано до 1 вересня 2008 р. відновити зруйновані історико-архітектурні елементи на дахах будинків № 6 по вул. І. Франка та № 12 по вул. Головній; профільні департаменти зобов’язано здійснювати фотофіксацію дахів до реконструкцій та після них, а також провести моніторинг історико-архітектурних пам’яток на предмет їх руйнування під час ремонтних робіт за останні п’ять років.

Міському голові та голові Шевченківської райради рекомендовано притягнути до персональної відповідальності посадовців, які допустили знищення історико-заповідного ареалу міста.

Депутати прийняли також рішення про створення депутатської комісії з контролю за дотриманням якості виконання робіт з ремонту дахів.

Прес-служба Чернівецької обласної організації Народний Союз «Наша Україна»

Джерело: “Букінфо”