2011 р. У Чернівцях вперше за 70 років відкривають синагогу

У Чернівцях 25 вересня вперше за останні принаймні 70 років на вулиці Садовського відкривають синагогу.

На повне завершення реконструкції приміщення ще піде зо два місяці, – розповів molbuk.ua представник єврейської громади Чернівців Михайло Крайс. – Але 25 вересня відбудеться велике свято – внесення нового сувою Тори в синагогу. Це дуже важлива подія, адже тільки після внесення Тори у синагозі можна проводити богослужіння.

Кожен сувій Тори (304.000 літер) сойфер (професійний переписувач) пише вручну протягом цілого року. А останні букви, за традицією, повинні бути вписані тим, хто стане зберігачем святого для євреїв сувою в місті, де і буде перебувати Тора. Так, 25 вересня 2011 року о 14:00 годині в кінотеатрі Чернівці (колишній хоральній синагозі «Темпль») почнеться ця церемонія. У спеціально привезеній з Ізраїлю свитці головний рабин Чернівецького регіону Менахем Мендель Гліцнштейн впише останні букви.

Новий сувій Тори в короні і під хупою в супроводі єврейського національного оркестру Фельдмана буде супроводжено вулицями міста: Університетською, Центральною площою, Руською і Садовського. Урочиста хода буде завершена у будівлі відреставрованої синагоги, яка тепер стане ще й новим громадським і культурним центром євреїв міста.

У день внесення свитка і відкриття єврейського центру почесний гість, колишній чернівчанин пан Арон Майберг, на пожертвування якого і було відреставровано стару будівлю синагоги, поставить на дверях нового єврейського дому мезузи (коробочка зі згорнутим пергаментом, на якому є словами священної молитви).

Сувій Тори буде урочисто внесено до синагоги на вулиці Садовського, 10 і поставлено в «Арон а кодеш» (Святий ковчег), де, починаючи з цього дня, і буде зберігатися священна Тора.

[Синагога – вул. Садовського, 11; синагога «Темпль» – вул. Університетська, 10]