2009 р. Вандали понищили площу Турецької криниці

Надія Будна

Дата: 26.02.2009

Біля аркади на площі Турецької криниці молода жінка з дитячим візочком оглядає обписані білі мармурові колони. «Як можна було плюндрувати таку красу! – обурюється 23-річна Вікторія у розмові з кореспондентом «МБ». – На аркаді ще були дуже гарні декоративні ліхтарі, але їх розбили і вирвали зі стін. Я щодня гуляю тут з дитиною, із сумом спостерігаю, як все ламається і нищиться. Напевно, це роблять пізно ввечері чи навіть уночі, бо вдень нічого подібного я не бачила. Треба, аби тут постійно чергував міліціонер. Хоча я ніколи не чула, щоби піймали та покарали хоча б одного зловмисника. Може, ви чули?»

Розводить від безпорадності руками і Сергій Чермянін, менеджер товариства «Буковина-Екоінвест» – головного підрядника виконання робіт на площі Турецької криниці. «Повністю зламали та побили 15 світильників у вигляді куль на сходах, п’ять декоративних – на аркаді, чотири стійки під світильники, лавки, – перелічує Сергій Чермянін збитки.

– Обписали мармурові колони аркади. Тепер їх треба чистити, що надзвичайно важко. Це і додаткова робота, і кошти. Уже вдруге поламали квітковий годинник. Цього разу відірвали систему освітлення. Доведеться викликати спеціалістів із Києва. У скільки нам обійдеться відновлення освітлення – не знаю. А першого разу на ремонт стрілок витратили 20 тисяч гривень. Зараз замовили нові світильники замість поламаних».

Сергій Володимирович показує дві відеокамери – на будинку та на стовпі, які фіксують все, що відбувається на площі. «Навіть не знаю, яку роль вони виконують, якщо міліція не може знайти порушників, – дивується чоловік. – На площі також є сторож, але він чергує тільки вдень, а ламають, напевно, вночі».

Начальник управління капітального будівництва департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради Володимир Бабчук показує фотографії, на яких зафіксовано всі порушення на площі Турецької криниці.

«Площу ще не завершено, а вже завдано збитків на 27 тисяч гривень, – констатує Володимир Георгійович. – На площі використано дуже дорогі натуральні матеріали – граніт, мармур, пісковик, декоративні світильники замовляли за кордоном. Тому їхнє відновлення обходитиметься недешево. Що надзвичайно прикро, мешканці відкручують енергозберігальні лампочки по 25 гривень, яких майже не залишилося. Заради цього вони б’ють дуже дорогі плафони та ліхтарі, ламають стійки та патрони. Відкручують і крадуть болти від лавок, через що ті розпадаються».

Запитую у Володимира Георгійовича, що робити. Він знизує плечима, мовляв, таке робиться по всьому місту. Розповідає, що давали запит в управління внутрішніх справ, а звідти повідомили, що поки що нікого не впіймали.

Довідка

Кошторисна вартість реконструкції площі Турецької криниці становить 12,7 мільйона гривень. Підрядникові заборгували за виконані роботи 2,5 мільйона гривень. Площу Турецької криниці планували завершити до 600-ліття Чернівців, але не встигли, роботи розпочнуться, щойно потеплішає.

Джерело: “Молодий буковтнець”