2005 р. Церкви Холмської єпархії

Розмір зображення: 800:558 піксел

Загальний вигляд з позиції А2. Фото автора, вересень 1997 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 168.

На початку 1907 р. 1 освячено нову муровану церкву в казармах 20-го Ольвіопольського драгунського полку, будова якої розпочата у 1902 р. 2, збудовану на кошт доктора В. Пєстрякова та полкового священика Якова Соколова. Після першої світової війни перетворена на військовий костел Матері Божої Неустаючої Помочі. Відновлено і прербудовано споруду у 1981-1982 рр. за проектом архітектора Віктора Зіня, місцевого уродженця. 3

Розташована в північній околиці міста, за Гучвою, на терені колишніх військових казарм. Тепер це витягнена зі сходу на захід мурована з цегли нетинькована споруда. Складається з прямокутного в плані об’єму нави і внутрішньо виділеного бабинця з присінком та вужчого вівтаря зі сходу, до якого по боках прилягають невеликі прямокутні ризниці. Головний об’єм вкритий тепер двосхилим дахом, з якого над західним причілком здіймається восьмибічний ярус вежі-дзвіниці з вузькими півциркульно завершеними голосниковими прорізами, вкритий барокізуючою банею. Стіни вівтаря, підвищені при ремонті 1981-1982 рр. до рівня стін основного об’єму і вкриті трисхилим дахом. На межі вівтаря і нави на гребені встановлено високу восьмибічну сиґнатурку, завершену шпилем. Стіни церкви багато декоровані орнаментом, викладеним з цегли – нішами і хрестами на лопатках, півколонками обрамування вікон, порталами входів, орнаментальними ґзим-сами. Інтер’єр повністю змінений.

3. Rakowski G. Polska egzotyczna. – Pruszków, 1996. – S. 259.