Церква Воздвиження

Вперше церква згадується у документах 1531 р. 1 Парафія еригована королем Сіґізмундом II Августом коло 1550 р. 2 У люстрації королівщини 1564-1565 рр. зазначено, що в місті є два священики – микулинецький і чеснохрестський. 3 Також тільки дві церкви (Миколаївську і Чеснохрестську) згадано актовій книзі Холмського гродського суду в записі 1629 р. в списку церков, за які сплачено особливий податок по 1 zł., встановлений 1628 р. 4 У 1794 р. церква була парафіяльною для кількох родин Грубешова і сіл Волиця, Слав’ятин і Богородиця. 5 Зачинена австрійською владою під час регуляції парафіяльної сітки у кінці XVIII ст.

Дерев’яна будівля коло 1806 р. розібрана і з отриманого матеріалу збудовано церкву в с. Богородиця. 6

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 228.

2. Wiatrowski A. Greko-unici Hrubieszowscy. Szkic historyczny. – Lublin, 1925. – S. 4.