Церква св. Миколи (2) / богородиці

Hrubieszów – par. N.M.P. Nieustającej Pomocy

ul. Dwernickiego 85, 22-500 Hrubieszów,

Proboszcz: ks. Andrzej Puzon (1948-1973-1983)

Wikariusze: ks. Andrzej Łopocki (1968-1995-1999)

Do parafii należą miejscowości: a) ulice: Bartłomieja, Batalionów Chłopskich, Chełmska, Chmielna, Cicha, Ciesielczuka strona zach., Dwernickiego, Grabowiecka, Grotthusów, Grunwaldzka, Jagiełły, Komandora Krawczyka, Konopnickiej, Kopernika, Kościuszki, Królowej Jadwigi, Litewska, Matejki, Nowe Osiedle przy Piekarni, Osiedle Lipice (nie ma jeszcze nazw ulic), Przemysłowa, Reja, Rubinowa, Słowackiego, Uchańska, Unii Horodelskiej, Wesoła, Zygmunta Augusta, Żeromskiego.

b) miejscowości: Dziekanów, Dziekanów Kol., Lipice, Obrowiec, Świerszczów, Teptiuków.

Kościół filialny: Dziekanów

Odpust: ostatnia niedziela VI

Liczba mieszkańców: 6500

Historia parafii:

W r. 1980, po odzyskaniu dawnego kościoła garnizonowego, zaczęto tworzyć tu ośrodek duszpasterski. Parafia została erygowana, 15 czerwca 1982 r., przez bpa lubelskiego Bolesława Pylaka. Powstała z podziału parafii św. Mikołaja w Hrubieszowie i została włączona do dekanatu hrubieszowskiego (obecnie jest siedzibą dekanatu hrubieszowskiego północnego). W latach 1985 – 89 budowa Domu Parafialnego.

Kościół parafialny, pw. NMP Nieustającej Pomocy, wybudowany przez władze carskie razem z koszarami w latach: 1902 – 1905. Do I wojny światowej pełnił on rolę cerkwi garnizonowej. W okresie międzywojennym był tu rzymskokatolicki kościół garnizonowy pułku strzelców konnych, przebudowany w latach: 1933 – 34, w czasie okupacji magazyn wojsk niemieckich. W latach 1944 -1953 służył celom religijnym zarówno dla wojska, jak i dla ludności cywilnej, później zamknięty, zniszczony. W r. 1969 wikariusz parafii hrubieszowskiej, ks. Stanisław Chomicz, rozpoczął starania o odzyskanie świątyni. W sierpniu 1980 r. została ona oddana władzom diecezjalnym.

Budynek murowany, eklektyczny, remontowany, rekoncyliowany, 27 czerwca 1982 r., przez bpa Piotra Hemperka, remontowany w r. 1983, wyposażony w marmurowy ołtarz główny, w oknach 12 witraży przedstawiających postacie Apostołów, w nawie nowe ławki, wokół kościoła ogrodzenie wg projektu prof. Wiktora Zina. Na chórze muzycznym fisharmonia. W czerwcu 2000 r. bp zamojsko-lubaczowski Jan Śrutwa konsekrował dzwon.

B. Inne obiekty sakralne na terenie parafii:

1. Kościół filialny, pw. MB Anielskiej, w Dziekanowie.

2. Kaplica cmentarna w Dziekanowie.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki w Dziekanowie, pierwotnie greckokatolicki, następnie prawosławny, założony w I poł. w. XIX, czynny

2. Cmentarz prawosławny w Świerszczowie, nieczynny, założony ok. r. 1875, używany do II wojny światowej

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 9.30, 11.00, 12.00, 12.00 (Dziekanów)

Księgi metrykalne:

chrztów: od r. 1982

małżeństw: od r. 1982

zmarłych: od r. 1982

Kronika parafialna: od r. 1982

Powołania z terenu parafii: ks. Józef Ciesielczuk, ks. Mieczysław Gac, ks. Piotr Hawryluk, ks. Jan Kisiel, ks. Zbigniew Lebiedowicz, ks. Tadeusz Nazar, ks. Jan Stepaniuk, ks. Marcin Szwiec, ks. Tadeusz Winnicki (TJ), 3 alumnów WSD, 4 siostry zakonne

Instytucje charytatywne: Stacja Opieki “Caritas”

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Legion Maryi, Koła Żywego Różańca, Ruch Światło-Życie, KSM, Akcja Katolicka, Parada Parafialno – Duszapsterska, Koło Trzeźwości, ministranci, lektorzy, zespoły wokalne (młodzieżowy i dziecięcy)

Szkoły istniejące na terenie parafii: Zespół Szkół Ekonomicznych w Hrubieszowie, Zespół Szkół Rolniczych w Hrubieszowie, Gimnazjum Publiczne nr 2 w Hrubieszowie, Szkoła Podstawowa nr 2 w Hrubieszowie, Szkoła Podstawowa w Dziekanowie, Szkoła Podstawowa w Obrowcu, Szkoła Podstawowa w Świerszczowie