Василь Мельник

Дата: 09.04.2009

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї не вберегли безцінний історичний експонат. З експозиційної зали історії Галицько-Волинського князівства відділу давньої історії викрадено бронзового водолія XII-XIII століть.

Ця посудина призначалася для зберігання ароматичних рідких речовин. Виготовлено її у формі фантастичної істоти – Грифона. Хоча спеціалісти з Прикарпатського університету ім. В. Стефаника стверджують, що це підсвічник, що ароматизував повітря. Експонат походить із села Сапогова Галицького району.

Водолій-раритет унікальний. Він зберігався у вітрині, зробленій у минулому столітті. В експозиційних залах немає камер відеоспостереження. Краєзнавчому музеєві на сучасне охоронне і спостережне обладнання не надавали грошей. Одна наглядачка відповідала за два зали.

Грифон важить 400 грамів, розміри його 10,5 на 25 см. Він був єдиним в Україні. Є думка, що схожі вироби мають три музеї світу: Лондона, Мюнхена, Парижа. Фахівці припускають, що водолія виготовляли місцеві ремісники. Також не відкидають думки, що тоді вже велася жвава торгівля, і грифон міг «приземлитися» у нас з інших країв.

У працівників міліції є кілька версій крадіжки. За однією з них, вчинити цей злочин міг і той, хто працював або працює в музеї, або хто має вільний доступ до його приміщень. Однак крадіжку могла скоїти і випадкова людина. Не так давно одного крадія зловили в художньому музеї. Серед білого дня на очах у покупців в одному магазині обласного центру злодій вкрав старовинну ікону. Хоч продавці погналися за ним, та зловмисник втік.

За фактом злочину порушено кримінальну справу. Одного підозрюваного затримано. Наразі ніхто не стверджує, що він причетний до крадіжки. Всіх працівників музею допитано. Начальник головного управління культури і туризму ОДА Володимир Федорак, як тільки було виявлено пропажу, повідомив міністра культури і туризму про викрадений експонат.