2009 р. Водолій повернувся у музей

Дата: 23.06.2009

23 червня у Івано-Франківському обласному краєзнавчому відбулася знаменна подія: до музею повернуто викрадений в травні 2008 р. експонат – статуетку бронзового водолія ХІІ – ХІІІ століть. На церемонії повернення були присутні голова Івано-Франківської облдержадміністрації М. Палійчук, начальник УМВС в Івано-Франківській області М. Кузнєцов, начальник управління культури облдержадміністрації В. Федорак, директор музею Я. Штиркало, громадськість.

Голова облдержадміністрації М. Палійчук передав директору музею М. Штиркалу водолія і висловив щиру подяку правоохоронним органам за розкриття злочину. У виступах начальника управління культури облдержадміністрації В. Федорака та директора музею Я. Штиркола прозвучала щира подяка міліції та засобам масової інформації, які не допустили вивезення водолія за межі України. На знак подяки керівництво музею подарувало керівництву області та УМВС квіти.

За словами директора музею Я. Штиркала, на даний час музей забезпечений від грабіжників – у залах встановлено відеокамери, а у вітринах сигналізацію, отож відтепер водолій буде під надійною охороною.

Водолій є раритетним виробом. Він виготовлений у формі фантастичної істоти – грифона. Статуетка важить 400 грамів, його розміри 10,5: 25 см. Є думка, що подібні вироби мають три музеї світу: Лондона, Мюнхена, Парижа. Фахівці припускають, що водолія виготовлено місцевими ремісниками у Галичі. Також, є думка, що грифон міг прибути до нас з інших країв, які вели жваву торгівлю з Галицько-Волинським князівством.

Призначення виробу – зберігання ароматичних рідких речовин. Існує думка науковців Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника про те, що “водолій” є підсвічником, який ароматизує повітря. Експонат походить із села Сапогова Галицького району.

Експонат було викрадено 18 травня 2008 року. Працівники музею помітили відсутність на стелажі бронзової статуетки – підсвічника “Водолій”. Повідомлення про крадіжку набуло значного резонансу, адже йшлося про викрадення історичного експонату ХІІ століття, який свого часу міг належати родині галицьких князів. Вирішальним у проведенні оперативно-розшукових заходів став якісний огляд місця скоєння злочину.

Вся інформація про злочин була у розпорядженні інших територіальних підрозділів міліції України, вжито заходи, спрямовані на недопущення вивезення статуетки за межі держави (припускалося, що крадіжку скоєно з метою продажу приватним колекціонерам старожитностей).

Наприкінці весни у Криму було затримано 31-річного уродженця Білорусі, він признався у скоєнні злочину. Того травневого дня 2008 року зловмисник прибув до Івано-Франківська на авторинок. Автомобіля не придбав і в очікуванні вечірнього потягу прогулювався в місті. Зайшов до музею, де скористався відсутністю в оглядовому залі наглядача і непомітно викрав зі стелажу статуетку. Увечері підозрюваний виїхав з Івано-Франківська.

Уже відомо, що він намагався продати викрадену річ за 30,000 доларів США. Потенційні покупці відмовлялися платити такі гроші – не знаючи про справжнє джерело походження “Водолія”.

* * * * *

Викрадену реліквію 17 сторіччя повернули Івано-Франківському краєзнавчому музею

Унікальний експонат 17 сторіччя – бронзову статуетку Водолія сьогодні, 23 червня, після року, як її викрали просто на очах у музейних працівників, офіційно повернули Івано-Франківському краєзнавчому музею. З нагоди такої події були присутні і представники обласної влади. Голова ОДА Микола Палійчук сказав, що повернення такої цінної речі стало можливе завдяки самовідданій роботі міліції, – повідомляє “Малакава”.

“Нам пощастило, що зловмисникам не вдалось вивезти статуетку за кордон. Це заслуга всіх ЗМІ, які активно висвітлили цю подію. Це надзвичайно рідкісне для України явище, коли історичні цінності зникають і повертаються”, – зазначив Микола Палійчук.

Директор краєзнавчого музею Ярослав Штиркало повідомив, що крадіжка трапилась через недофінансування охорони музейних експонатів. Тепер ситуація істотно змінилась. У музеї діє цілодобова охорона, камери відеоспостереження вже у більшості виставкових залів та сигналізація на вітринах. “Фінансування, як завжди, недостатнє, однак охорона посилиться”, – запевнив Ярослав Штиркало.

“Ми є свідками повернення надзвичайно цінної реліквії, яку було знайдено не в селищі Сапогові, це була чи не єдина версія, а на Кримській горі, що підтверджує походження статуетки із княжих родин Галицько-Волинського князівства. Статуетка Водолія стоятиме на вітрині з іншими цінностями цієї доби”, – додав Ярослав Штиркало.

Наразі, за словами директора музею, на оснащення музею охоронними засобами використано понад 8 тис. грн, а цього року у планах музею – закупити ще кілька відеокамер на суму 6 тис. грн.