2009 р. Повернення «Бронзового водолія»

Світлана Лунгор, Марина Криворотова

Знайдено унікальну статуетку 17 сторіччя

Унікальна статуетка 17 сторіччя майже рік перебувала в руках злочинця. Її вкрадено 18 травня з Івано-Франківського крайознавчого музею, просто з-під носа в музейних працівників та охоронців. Нещодавно «Бронзового водолія», епохи Ярослава Осмомисла, повернули на місце. Статуетку вкрали саме у Всесвітній день музею. Вхід на виставку тоді був безкоштовний. Заходили всі охочі. Працівники й не завважили, як зник один серед цінних експонатів – бронзова статуетка Водолія.

Ярослав Штиркало, директор Івано-Франківського краєзнавчого музею: Цінний він є, оскільки представляє добу Осмомисла, сміливці висувають ідею, що може йому і належав, це не можна ні підтвердити, ні спростувати, але, якби був знайдений на Галицький горі, але він був знайдений в селі Сапогові, виникає знак питання.

Сигналізація не спрацювала, оскільки її й не було. Підозра впала на всіх працівників музею. Тепер міліція заявляє музейники – не винні. Зловмисником виявився житель Криму, який приїхав до Івано-Франківська купувати авто.

Олександр Яремчук, заступник керівника івано-франківського МВ УМВС України: В Криму була затримана група осіб, які займалися злочинною діяльністю, серед яких був 31-річний уродженець Білорусі, який мешкав в Криму.

Водолія злодій намагався продати через інтернет. Річ унікальна. Таких у світі є всього кілька. Ринкова вартість статуйки може сягнути мільйона гривень. Крадій погоджувався на 30 тисяч доларів. Чому раритет зберігали без належної охорони, директор музею пояснює просто – грошей катма.

Ярослав Штиркало, директор Івано-Франківського краєзнавчого музею: Не всі експозиційні зали мають сигналізацію, потрошки все виправляється, невеликі суми виділяються.

Статуетка тепер у правоохоронців. Її планують повернути до музею 18 травня. Музейники вже встановили систему відеостеження та сигналізацію.

Джерело: СТБ