Вілла “Романівка”

Вілла “Романівка”

Розмір зображення: 600:405 піксел

Willa “Romanówka” w Krynicy wzniesiona została ok. połowy XIX w. z przeznaczeniem na pensjonat wypoczynkowy. Budynek drewniany. Wzniesiony w konstrukcji zrębowej, oszalowany, kryty blachą. Należy do tzw. willi zbudowanych w stylu “szwajcarskim” charakterystycznych dla XIX-wiecznej zabudowy uzdrowiskowej Krynicy. Budynek szerokofrontowy, symetryczny, parterowy z półpiętrem. Pośrodku elewacji frontowej głęboki podcień wsparty na profilowanych słupach. Nad nim szeroka facjata z balkonem o ażurowanej balustradzie, zakończona szczytem ze sterczyną. Pod okapem dachu ozdobnie wycinana deska. Szalunek desek w elewacji frontowej imituje boniowanie muru. Nad oknami i drzwiami tej elewacji trójkątne naczółki, a pod oknami płyciny. Od 1994 r. Muzeum Nikifora Galeria Sztuki “Romanówka” Oddział Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu. Eksponowane obrazy Epifana Drowniaka (1895-1968) – Nikifora, malarza prymitywisty samouka z Krynicy.