Церква св.Пантелеймона (Куренівка)

Розмір зображення: 732:487 піксел

Святого Пантелеймона церква при шпиталі Київського міщанського товариства. Невелика каплиця на території шпиталю, що існував на Куренівці, зведена в 1897 р. У 1898-1900 рр. за проектом В. Ніколаєва її реконструюють під церкву. Черговий раз перебудовувалася в 1913 р. за проектом М. Гарденіна. Мурована, хрещата у плані, мала стриманий цегляний декор, притаманний псевдоросійській культовій архітектурі. Над західним входом було збудовано невелику дзвіницю з наметовим завершенням. Стіни прикрашалися півциркульними вікнами з кілеподібними сандриками та лиштвами. Зі східного боку розташовувалась видовжена п’ятигранна апсида. Над центральною частиною споруди розміщувався четверик, на якому стояв гранчастий у плані барабан з цибулястою банею. Храм було спалено в 1943 р. і відбудовано в 1946.

Зруйнована в 1963 р. через те, що церква нібито заважала реконструкції району. Містилась на вул. Семена Скляренка (Куренівка).