Юрковицький археологічний комплекс

Володимир Зоценко

575. Юрковицький археологічний комплекс, 3 тис. до н. е., 8 – 7 ст. до н. е., кін. 3 – 1 ст. до н. е., 10 ст. (археол.). У північно-східній частині Києва, на горі Юрковиця (корінний високий берег Дніпра, за 0,8 км від берегової лінії залишків річища Почайни), на останці, який утворився під час розробки кар’єра цегельного заводу.

Складається з пам’яток трипільської, чорноліської, зарубинецької та давньоруської культур.

575. 1. Безкурганний могильник, 10 ст. (археол.).

На східному схилі та в улоговині між південним й північним мисами гори. Відомий з 1870-х рр. Досліджували Ф. Біляшівський, Т. Кібальчич, А. Скриленко 1899 у зв’язку з будівництвом цегельного заводу; Є. Максимов, Р. Орлов 1965. Виявлено 25 поховань, здійснених у прямокутних ямах розміром: 0,6 – 1,5 м × 1,5 – 2,3 м завглибшки 0,12 – 1,5 м від рівня сучасної денної поверхні, у дерев’яних, збитих цвяхами трунах. Поховані орієнтовані головою на захід, з відхиленням на південь, у випростаному стані, руки зігнуті у ліктях, кисті покладені на груди або таз. Поховальний інвентар: замок, бронзові кулеподібні гудзики, залізні ножі, залишки дерев’яного відерця (залізна дужка, три обручі діаметром 15,0, 16,5, 18,5 см), кістяні гребінці, важок, цвяхи. Задернований.

Матеріали досліджень зберігаються в Інституті археології НАН України та у Національному музеї історії України (НМІУ).

575.2. Поселення, 3 тис. до н. е. (археол.).

На західному схилі гори.

Відкрив і дослідив М. Біляшівський 1898. На пл. розміром 45 × 75 м з культурним шаром потужністю 0,5 м зібрано фрагменти ліпленого посуду трипільської культури 3 тис до н. е. Задерноване.

Матеріали досліджень зберігаються в НМІУ.

575.3. Поселення, 8 – 7 ст. до н. е., 3 – 1 ст. до н. е., 10 ст. (археол.). На північно-східній частині гори. Відкрив В. Дяденко 1965, досліджували Є. Максимов, Р. Орлов 1965. Досліджено площу розміром 40 × 60 м.

Виявлено шар чорноліської культури 8 – 7 ст. до н. е., до якого належали шість господарських ям та частина житла з великою кількістю уламків ліпленого кухонного і столового посуду у заповненні.

Зі сходу на схилі гори простежено вал з чорнозему та ескарп з перевідкладеними фрагментами кераміки. Вал перекриває чорноліський матеріал й пов’язаний з культурним шаром зарубинецької культури (3 – 1 ст. до. н. е.), який локалізується на північно-східному краю гори. Досліджено залишки двох вогнищ і п’яти господарських ям.

Зібрано уламки кухонних горщиків та чорнолощеного столового посуду.

На південно-західному краю мису досліджено заглиблену каркасно-стовпову споруду з відкритим вогнищем і розвалами двох гончарних горщиків, яка датується 1-ю пол. – серед. 10 ст. Задерноване.

Матеріали досліджень зберігаються в Інституті археології НАН України.

Література:

АЛЮР, 1899. – Т. 1; Максимов Є. В., Орлов Р. С. Могильник Х ст. на горі Юрковиця у Києві // Археологія – 41. – 1982.