Склеп Козакевичів

Дмитро Малаков

460.15.1. Склеп Козакевичів, бл. 1913 (архіт., іст.).

На церковному цвинтарі, праворуч від церкви. Склеп (мавзолей) родини Козакевичів споруджений, за переказами, за проектом арх. В. Городецького.

Квадратна в плані, близька за пропорціями до куба будівля оздоблена в мавританському стилі з використанням залізобетону, кованого металу, кольорового скла, метласької плитки. Увінчувалася півсферичною банею, пофарбованою в блакитний колір (втрачена).

Частково збереглося первісне оформлення інтер’єра, виконане так само в мавританському стилі: вітражі, металеві ковані вироби, метласька плитка харківського виробництва барона Е. Бергенгейма тощо. Ззовні споруда через значні втрати зашита бляхою.

Пам’ятка – невід’ємний композиційний елемент цвинтарної частини церковного подвір’я.

Козакевич Володимир Павлович (? – 1913) – надвірний радник, один з керівників Київського відділення Дворянського земельного банку. Був одним із фундаторів пуща-водицької парафіяльної церкви преподобного Серафима Саровського. Заповів поховати себе на цьому цвинтарі.

Малаков Д. Архітектор Городецький. – К., 1999.