Тетяна Маркітаненко, Віталій Отченашко

Лазня, 19 ст.

(архіт.).

На червоній лінії забудови Іллінської вул, у південно-східній частині монастиря. Головний північно-західний фасад виходить на подвір’я. Прямокутна споруда розмірами 19,8:10,2 м. Збудована 1854 р. замість цегляної (1822), яка спочатку була переобладнана на кухню їдальні нового академічного корпусу, згодом розібрана. Складалася з трьох відділень – роздягальні, мильні й власне лазні. Вода підігрівалася печами, розташованими у підвальному склепінчастому приміщенні. В 1873 р. (арх. М.Іконников) і 1876 р. (арх. В. Дейнеко) зроблено незначні прибудови (тамбур) і ремонт. В 1904 р. лазню розширено у західному (роздягальня) і північному (котельня) напрямках з переплануванням приміщень (арх. Є. Єрмаков). У подальшому змінилося планування і зовнішній вигляд лазні, на вуличному фасаді пробито вікна. Одноповерхова, цегляна, у плані Г-подібна. Перекриття плоскі дах вальмовий.

Являє інтерес як приклад типолопчно-рідкісної споруди серед. 19 ст., що є частиною цілісного архітектурного комплексу. Нині входить до комплексу споруд господарського двору Національного університету «Києво-Могилянська академія».