2008 р. Посольство в Могилянці

Олег Снігур

Дата: 29.07.2008

На території Києво-Могилянської академії, у церкві Святого Духа, храмі ХVІІ століття, невдовзі може з’витися перше офіційне представництво православної церкви Константинопольського патріархату в Україні. «Є таке церковне поняття «подвір’я» – представництво певної церкви, – пояснює теперішній настоятель храму Святого Духа і викладач «Могилянки» отець Юрій Мицик, – ідея виникла «у верхах» кілька років тому. Це добра ідея, і ми радо пожертвуємо цю церкву Константинопольському патріархату заради єдності церков».

Розмови про це тривають уже віддавна, а минулої неділі все могло вирішитися: наново освячену півтора місяця тому патріархом Філаретом Святодухівську церкву мали відвідати Вселенський патріарх Варфоломій та Президент Віктор Ющенко. Як розповів отець Юрій, приїхала вже навіть охорона високих гостей, але звістка про стихійне лихо на Західній Україні змусила Президента змінити свої плани.

Якщо рішення про створення «подвір’я» Константинопольської церкви таки приймуть, то УПЦ Київського патріархату справді доведеться віддати Святодухівську – там служитимуть греки. «Є прецеденти, коли священики одного патріархату можуть служити в храмах іншого. Однак у нас із Константинопольським патріархатом склалася така ситуація, що вони в нас можуть служити, а ми в них – не можемо. Так буде до офіційного визнання Константинополем автокефалії УПЦ КП», – каже отець Юрій Мицик.

Наразі ж церква Святого Духа навіть не має всього необхідного. Київський патріархат ставить її не на перші місця серед храмів, на які виділяються кошти, оскільки на території НаУКМА є ще одна повноцінна діюча церква – Благовіщенська, або «конгрегаційна», в будівлі, яку фундував для «Могилянки» гетьман Іван Мазепа.

«Церква Святого Духа взагалі має особливий статус, вона діє і як храм, і як музей Києво-Могилянської академії, – розповідає Юрій Мицик. – Зараз нам треба ще купити запрестольний хрест, підсвічники, не зовсім готові також інтер’єр та електропроводка. Проблеми є, але вже з осені ми починаємо їх вирішувати». Наразі богослужба у Святодухівській відбувається тричі на тиждень і в свята.

Джерело: “Україна молода”