Паспортна інформація

Літописне село Угорське

Пам’ятка археології

ІХ-XІІ ст.

м. Київ, урочище Угорське, сучасний парк Аскольдова могила.

Загальний опис:

Угорське – урочище на південній околиці Києва. Займало широкий виступ правого берега Дніпра, що височів над рівнем ріки приблизно на 60 м і був обмежений з півночі та півдня стрімкими ярами.

Стаціонарні археологічні дослідження не проводились. Розміри князівського двору і товщина культурного шару не встановлені. У шарі XVI-XVII ст. знайдена велика кількість давньоруської плінфи.

Угорське вперше згадується літописом під 882 р. у зв’язку з убивством і похованням у цій місцевості князя Аскольда. Під 898 р. розповідається, що тут зупинялися угри, ідучи зі сходу до нинішньої Угорщини. Про заселення цієї місцевості у ранній період історії Києва свідчить знахідка в районі Аскольдової могили двох великих скарбів, в яких налічувалось понад 5 тис. арабських монет VІІI-X ст. За літописними даними початку ХІІ ст. тут знаходився двір, що належав Ольмі (“Ольмин двір”). Цим Ольмою була поставлена на могилі Аскольда церква св. Миколая. У середині ХІІ ст. Угорське неодноразово згадується як укріплений князівський двір. Стаття 1151 р. згадує про Угорські ворота. Того ж року є вказання на князівський двір “под Угорським”. Досі цей двір археологічно локалізувати не вдалося. Стаціонарні дослідження тут не проводились. У 1997 р. співробітник Музею історії Києва Бобровський Т.А. провадив розкопки біля сучасної Микільської церкви на Аскольдовій могилі. Матеріали зберігаються в Музеї історії Києва.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів № 1112 від 17.11.1987 р.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: згідно рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів № 920 від 16.07.1979 р. (додаток І) урочище Угорське віднесено до археологічної охоронної зони в межах: територія колишнього Микільського монастиря в межах: Дніпровський узвіз, вул. Січневого повстання, Київський яр, Паркова алея.

Каргер М.К. Древний Киев.- Т. 2.- М.- Л., 1958.

Толочко П.П. Древний Киев.- К., 1976.

Мовчан І.І. Давньокиївська околиця.- К., 1993.

Ілюстративні матеріали:

Загальний план пам’ятки. [Це просто план пам’яток археології Києва, а не план даної пам’ятки. М.І.Жарких, 18.02.2003]