2008 р. У Києво-Печерській лаврі після реставрації відкрили храм, зведений 1679 року

Максим Сидоренко

Дата: 24.12.2008

Шість років перебував на реставрації храм Зачаття Анни, розташований біля Далеких печер Києво-Печерської лаври. І ось днями – на свято Зачаття Праведною Анною Пресвятої Богородиці, яке відзначали 22 грудня – ця церква розкрила свої двері для парафіян. Про це повідомляє «Сегодня».

«У 2002 році храм закрили на реставрацію конструкції, – розповідає скарбник Києво-Печерської лаври о. Варсонофій. – Провели роботи з гідроізоляції і зміцнення фундаменту, розписали стіни».

П’ять майстрів працювали над оформленням зводів і стін. Починали буквально з нуля, оскільки в 60-і роки минулого століття всі фрески зняли зі стенів. Від творчості минулого не залишилося й сліду. Тому художникам довелося попрацювати з архівними документами. І вже після цього почали оформляти церкву в стилістиці XIX століття.

Тепер храм, побудований 1679 року, прийматиме вірних лише у неділі і свята на вранішніх службах. А вже після Пасхи він почне працювати в інтенсивнішому режимі.

* * * * *

Блаженніший Митрополит Володимир освятив Аннозачаттівський храм, що на території Дальних Печер Києво-Печерської Лаври

19 грудня, Предстоятель Української Православної Церкви звершив чин освячення храму на честь зачаття праведної Анни на території Дальних Печер Свято-Успенскої Києво-Печерської Лаври. Блаженнішому Владиці співслужили: намісник обителі архієпископ Вишгородський Павел, ректор Київських Духовних академії і семінарії архієпископ Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, благочинний храмів міста Києва протоієрей Віталій Косовський, духовенство монастиря.

Після богослужіння Священноархімандрит Лаври звернувся до присутніх зі словами настанови. «Святі отці називали храми шматочками неба на землі. Це особливе місце, де відбувається наша зустріч із Богом, Божою Матір’ю та святими небожителями. Будемо вірити, що за цей дар Господь буде Милосердним до нас і до нашої святої обителі. Нехай за молитвами Пречистої Діви Марії та її матері Анни над нею завжди буде благодать Господня», – сказав зокрема Блаженніший Митрополит Володимир.

Намісник монастиря архієпископ Павел подякував Блаженнішому Владиці за труди, опіку над Печерською Лаврою та попросив молитв про себе та братію. Насамкінець Первосвятитель вручив церковні нагороди благодійникам, завдяки зусиллями яких стала можливою реконструкція церкви на честь зачаття праведної Анни.

Зокрема, Митрополит Володимир нагородив депутата Київської міської ради Володимира Дейнегу орденом святого апостола Іоанна Богослова І-го ступеня, голову зібрання участників Асоціації «Український діловий центр економічного розвитку СНД» Миколу Петренка орденом преподобного Нестора Літописця І-ступеня, директора інституту «Укрпроектреставрація» Анатолія Антонюка ювілейним орденом «1020-річчя Хрещення Київської Русі та інших меценатів, які цього дня молилися за богослужінням.

Необхідність переосвячення церкви пов’язана з повною її реставрацією та оновленням настінних розписів.

ДО РЕЧІ. Аннозачаттівський храм був збудований у 1679 році коштом мешканця Печерського містечка Олександра Новицького. У 1784 році із західного боку до храму був добудований притвор. Сучасний вигляд церква набула у 1809 році, після відновлення. В 2003 році була розпочата нова реконструкція.

Джерело: РІСУ