Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Здобудеш Українську державу
або згинеш у боротьбі за неї!

Богдан Хмельницький

?

2011 р. Звід пам’яток Києва

Людмила Проценко

2011 р. Звід пам’яток Києва

489.4.12. Поховання Аксакової С. С. 1885 (іст.). На південний схід від церкви Різдва Пресвятої Богородиці.

Аксакова Софія Сергіївна (9.04.1835, Москва – 29.08.1885, Київ) – дочка письменника С. Аксакова. Походить із старовинного боярського роду Вельямінових, одна з гілок якого започаткована у серед. 15 ст. Іваном Федоровичем на прізвисько Аксак (Оксак). За легендою, Аксакови (Оксакови) походили від боярина – варяга Шимона Африкановича, який в 11 ст. зробив велику пожертву на будівництво собору Успіння Пресвятої Богородиці Києво-Печерської лаври. Мати – уроджена О. Заплатіна, дочка російського генерал-майора і полонянки – туркені Ігель Сюла з роду емірів. Брат І. Аксаков – публіцист, поет, громадський діяч, один з лідерів слов’янофілів, був одружений з А. Тютчевою – фрейліною імператриці Марії Олександрівни, мемуаристкою. Брат К. Аксаков – публіцист, історик, лінгвіст, літературний критик, поет, один з ідеологів слов’янофілів. Брат Г. Аксаков – самарський губернатор. Сестра В. Аксакова – мемуаристка.

З кін. 1820-х рр. будинок С. Аксакової в Москві та маєток Абрамцево, придбаний 1843, стали відомими центрами культурного життя. З українців в Аксакових бували М. Гоголь, Т. Шевченко, який листувався з господарем.

1870 С. Аксакова продала батьківську садибу підприємцю і меценату С. Мамонтову (з 1918 – музей) і того ж року разом з матір’ю переїхала до Києва.

На могилі було споруджено пам’ятник у вигляді хреста з чорного граніту на постаменті з меморіальним написом та епітафією. Хрест був збитий за радянських часів. 1990 встановлено новий і відреставровано надгробок.

Література:

Иван Сергеевич Аксаков в его письмах. – М., 1888. – Т. 1; Отечественная история: Энциклопедия: В 5 т. – М., 1994. – Т. 1.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2011 р., т. 3 (Київ), с. 1386 – 1387.