Людмила Проценко

489.4.25. Поховання Іоїля (Воскобойникова) 1816 (іст.).

На південь від церкви Різдва Пресвятої Богородиці.

Іоїль (Воскобойников; 1729 – 11.09.1816, Київ) – архімандрит. Закінчив Переяславську духовну семінарію (1750), викладав у ній у класах граматики. По закінченні Києво-Могилянської академії в 1776 прийняв чернечий постриг у Києво-Печерській лаврі і був висвячений на ієродиякона. з 1779 – ієромонах. Працював коректором у лаврській друкарні, з жовтня 1776 завідував бібліотекою, з січня 1785 – скарбник Лаври, одночасно проповідник.

З лютого 1786 – соборний ієромонах. З 29 жовтня 1801 – намісник Києво-Печерської лаври, 10 квітня 1812 висвячений на архімандрита Видубицького Свято-Михайлівського монастиря в Києві, залишаючись деякий час і намісником Лаври. 20 серпня 1815 звільнений від управління Видубицьким монастирем. Заповів більшу частину грошей і книг обом монастирям.

Могилу було зрівняно. 1991 монастир встановив пам’ятник з чорного граніту з хрестом. На чоловому й тильному боках викарбувано меморіальний напис.

Поховання обнесено ажурною металевою огорожею.

Література:

ЦДІАУК, ф. 128, оп. 1 черн., спр. 82; Болховітінов Є. Вибрані праці з історії Києва. – К., 1995; Кагамлик С. Р. Воскобойников // Києво-Могилянська академія в іменах. ХVІІ – ХVІІІ ст.: Енцикл. видання. – К., 2001.