Борис Кучменко, Олексій Овчаренко, Людмила Проценко

489.4.30. Поховання Леонова М. С. 1878, Леонова С. С. 1899, надгробок, 1884 (іст., мист.).

На південь від церкви Різдва Пресвятої Богородиці, у центрі некрополя.

Поховані брати Леонови. Їхній батько – Степан Олексійович Леонов, генерал-майор Війська Донського, учасник війни Росії з наполеонівською Францією 1812, Георгіївський кавалер, дворянин.

Леонов Микола Степанович (1824 – 21.11.1877, Болгарія, похований у Києві 12.02.1878) – військовий. 1842 закінчив школу військових підпрапорщиків, служив у Гродненському гусарському полку. 1845 – 46, під час Кавказької війни 1817 – 64, брав участь у воєнних діях Росії проти імамату Шаміля; 1863 – у придушенні польського повстання 1863 – 64. З 1864 – командир 18-го драгунського Переяславського полку. З 1870 – генерал-майор, командир лейбгвардії драгунського полку. Під час російсько-турецької війни 1877 – 78 – командувач 2-ї кавалерійської дивізії – у складі Рущуцького загону, відзначився під с. Карахасатія, брав м. Враца.

В кін. 19 ст. у м. Враца (Республіка Болгарія) встановлено пам’ятник генералові.

Леонов Степан Степанович (27.12.1834 – 4.11.1899, м. Ялта) – військовий. 1854 закінчив Миколаївське кавалерійське училище. З 1866 – полковник, з 1870 – командир драгунського полку, з 1876 – генерал-майор, з 1886 – генерал-лейтенант. Брав участь у Кримській 1853 – 56, російсько-турецькій 1877 – 78 війнах. З 1879 – командир Кавказької запасної кавалерійської бригади, з 1883 – командир 2-ї Кавказької козачої дивізії, з 1892 – командир 17-го армійського корпусу. Підпохований в могилу брата 13 листопада 1899.

У квітні 1884 на могилі М. Леонова на замовлення його дружини встановлено пам’ятник, що мав символізувати гору Шипку в Болгарії (автор – санкт-петербурзький ск. М. Баринов).

1923 – 24 надгробок відремонтовано. До 1930-х рр. пам’ятник увінчував бронзовий орел. 1991 монастир відреставрував пам’ятник з підвищенням його майданчика, відновив ікону та напис з тильного боку, присвячений С. Леонову.

Розміри: вис. без постаменту – 2,5 м, постаменту – 0,6 м, стилобата – 0,25 м; саркофаг: вис. – 0,9 м, довж. – 1,07 м, шир. – 0,25 м.

Пам’ятник орієнтований на схід, домінує в ансамблі поховань некрополя.

Являє собою брилу з світло-рожевого граніту, стилізовану під скелю пірамідальної форми, встановлену на постаменті з того ж матеріалу, що й брила, та на стилобаті, складеному з чотирьох великих блоків із світло-сірого габро. У стилобаті влаштовано дві сходинки. На чоловому боці пам’ятника внизу міститься горельєфне зображення саркофага з білого мармуру на високій канелюрованій увігнутій підставці. В центральній частині горельєфа розміщено геральдичну композицію (нині дуже ушкоджена). Збереглося зображення лаврового вінка, козацької шаблі. Навколо вінка – вишукані за малюнком звивисті, спадаючі стрічки.

Над саркофагом – невелика за розмірами глибока ніша, в якій було встановлено ікону (втрачена). Над нішею вмонтовано дошку з білого мармуру, на якій викарбувано меморіальний напис та епітафію М. Леонову від дружини.

На тильному боці пам’ятника – три прямокутні дошки з чорного габро, на яких викарбувано: напис з ім’ям та датою смерті С. Леонова (вгорі), зображення ікони «Спас Нерукотворний» (у центрі), епітафію (внизу). На саркофазі внизу ліворуч – рельєфний напис з ім’ям скульптора. Первісна огорожа навколо поховання виконана у вигляді грат із стилізованих списів, ажурних розеток і гнутих деталей-завитків.

Література:

РДВІА, ф. 400, оп. 133, від. 6, ст. 6; оп. 175, від. 8, ст. 1; ЦДІАУК, ф. 128, оп. 3 заг., спр. 506; Альманах современных русских государственных деятелей. – СПб., 1897. – Декабрь; Военная энциклопедия. – СПб., 1914. – Т. ХIV; Попов П., Митропольский И. За братьев-славян // Русско-турецкая война 1877 – 1878 гг. – М., 1902.