Преображенські печери

Тимур Бобровський

1. Провал входу до печер.

2. Печерні приміщення.

3. Ніші-аркосолії.

455. Преображенські печери, серед. 19 ст. (археол.).

Вулиці Ягідна – Академіка Кащенка. В районі с-ща Мишоловка, на території колишнього Преображенського скиту Києво-Печерської лаври.

Раніше називалися печери Мишоловки. Досліджували І. Самойловський 1955, В. Дяденко 1968. Обстежено частину підземного лабіринту завдовжки бл. 130 м з келіями та галереями, що їх з’єднували. На стінах печер зафіксовано написи-графіті 19 ст. За архівними даними та матеріалами досліджень, печери викопані у 1-й пол. – серед. 19 ст. братією Преображенського скиту і є найпізнішою чернецькою підземною пам’яткою на території Києва. Вхід до печер законсервовано. Розкопки не проводилися.

Матеріали досліджень зберігаються в Інституті археології НАН України.

Література:

Науковий архів Інституту археології НАНУ, ф. експедицій, спр. 1955/ 4в; 1968–69/ 20 в, ч. 2; Щербина В. Преображенський скит у Києві. – К., 1923.