Гліб Івакін

Церква, 12 ст.

(археол.).

Вул. Олегівська, 41.

Досліджував К. Гупало (1980). Відкрито південно-західну частину будови і фрагмент фундаменту південного муру. Ширина муру 1,5 м, глибина залягання фундаменту 0,5 м. Складена з великих валунів пісковика та битої плінфи на цем’янковому розчині. Знайдено фрагменти фрескового розпису і полив’яних плиток підлоги. Дослідники ототожнюють пам’ятку з церквою, що згадується у літопису під 1182 р. Ймовірно, що цю церкву зображено на малюнку А. ван Вестерфельда 1651 р. Основна площа пам’ятки зруйнована пізнішими забудовами.

Богусевич В. А. Про походження і топографію древнього Києва за археологічними даними // Археологія. – К., 1952. – Т. VII;

Брайчевський М. Ю. Коли і як виник Київ. – К., 1963;

Ивакин Г. Ю., Степаненко Л. Я. Раскопки в северо-западной части Подола в 1980 – 1982 гг. // Археологические исследования Киева 1978 – 1983 гг. – К., 1985;

Каргер М. К. Древний Киев. – М.; Л., 1958. – Т. 1;

Толочко П. П. Історична топографія стародавнього Києва. – К., 1972;