Меджибіж смт

Меджибіж смт

Розмір зображення: 1273:513 піксел

Згадується з 1146 р. Замок відновлено за князів Коріатовичів (4 чв. 14 ст.). В 1593 р. надане магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Хмельницька область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.].

У 1901 р. посеред м-ка була кам’яна ратуша з крамницями, давня будівля синагоги, костел, давні кам’яні будинки. Замок площею 300 кв.саж. (1361 кв.м), з північного боку його висота досягає 10 саж. (21.3 м).

За 2 версти нижче за течією Бога є сліди іншого замку – в 1901 р. зберігались частина фундаменту, фали й канави. За переказом, тут був табір кн.Ракочі з земляними укріпленнями [у 1657 р.], потім на цьому місці збудували замок. Його мури та 2 башти розібрані, як казали, у 1820-х рр. якимось Пухальським (управителем маєтків кн.Чарторийского)

У 1507 р. львівський каштелян Ян Кам’янецький розбив татар під Меджибожем, їх убито понад 2000. У 1515 р. подільський воєвода Ян Тарновський, розбив татар під Теребовлею, переслідував їх і знову розбив під Меджибожем. У 1516 р. татари безуспішно облягали Меджибізький замок, який захищав кам’янецький каштелян Станіслав Лянцкоронський. У 1566 р. татари безуспішно облягали Меджибізький замок, який захищав гетьман Миколай Сенявський. В 1581 р. Рафал Сенявський збудував у замку каплицю.

Коли в 1648 р. козаки зайняли Меджибів, вони його не розорили – можливо, через заступництво Тугай-бея (Прокіп Сенявський визволив Тугай-бея, коли той потрапив у полон, і відпустив до Криму). Перед битвою під Пилявцяи [1648 р.] Кривоніс облягав замок, але не здобув його. У 1649 р. козаки зайняли м-ко без бою і розорили його. Ракочі, розбитий під Красником і Магеровим, окопався у 1657 р. під Меджибожем [і тут капітулював].

У 1659 р. один із загонів Шереметєва блокував Меджибів, але відступив. У 1666 р. на Меджибіж напали татари, але без успіху. У 1671 р. татари безуспішно облягали Меджибізький замок. У 1672 р. замок дістався туркам. У 1673 р. Миколай Сенявський і Тарло, розбивши турецький обоз з провіантом під Кам’янцем, обложили Меджибіж і перебили усіх татар-липків, які були у замку. Від турків лишились скульптури у турецькому стилі на внутрішньому фасаді головного корпуса замку і три кам’яні стовпи невідомого призначення (з них 2 – у с.Трибухівці). Казали, що вони були прикрашені зображенням місяця. У 1734 р. Меджибіж – маєток князя Адама Чарторийскього, який належав до антиросійської партії – був узятий російським військом [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 540 – 546].

Державний історико-культурний заповідник “Межибіж” [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Список літератури – на сайті «».