Вітраж сходової клітки

Вул. С.Бандери, 24

1912-1913 pp., архіт. Ф.Кеслер

Класичний вітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, моліроване скло, фрагмент 57: 44 см

Вітраж опуклий, закриває вертикальний віконний отвір сходової клітки вздовж трьох поверхів будинку. До 1994 року існував лише невеликий фрагмент вітража. Композиція фрагмента вказує на те, що вітраж був симетричний щодо вертикальної осі (або декількох вертикальних осей) і мав характер незамкнутої композиції. Характерні сецесійні завитки, трав’янисто-зеленого кольору, вибудовуються один над одним і поширюються в сторони симетрично щодо осі. Середина кожного завитка оздоблена синьою чи фіолетовою шишкою. Вздовж центральної осі розташовані стилізовані ледь розпущені квіти смарагдового й оранжевого кольорів.

Примітка. Нині вітражне полотно втрачене. Збереглася світлина 1994 року. Подібний за величиною і художньою вартістю вітраж знаходиться лише в будинку на вул. О.Герцена, 6 (архіт. Я.Багенський, 1910-1911 pp.). На початку століття будинок 24 на вул. С.Бандери знали у Львові як “будинок Фінклера” – за ім’ям його власника.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 2, спр. 4776, арк. 5, 6, 14.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 196.