Вітраж сходової клітки

Вул. О.Богомольця, 6

1905-1906 pp., архіт. І.Левинський

Псевдовітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, моліроване і фактурне скло, керамічні фарби. 260: 185 см

Вітражне полотно відрізняється складною композиційною схемою і декоративністю. Контури свинцевого обрамлення несуть не лише конструктивне, а й декоративне навантаження і доповнені темними контурами розпису фарбами. Широка кайма, рисунок якої складений з геометричних елементів – трьох кілець, що злегка находять одне на одне, видовжених прямокутників, ромбів по краях сегмента, імітує кайму класичного збірного вітража. З внутрішнього боку – ще одна кайма, орнамент якої утворюють переплетені стебла, листя і квіти барвінку у зеленосмарагдово-синіх барвах. Центральна частина вітража поділена горизонтальними тягами на три сегменти. Два нижніх декоровані трьома арками (середня – ціла, бокові – половинчасті). Розпис арок втрачений. Верхній сегмент оздоблений підкововидною аркою, розписаною листям і квітами біло-жовтих нарцисів. Тло між луками арки і каймою заповнене розписом, що імітує вітраж, зібраний з різновеликих шматків скла.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.1, спр.126.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 207.