Вітраж сходової клітки

Вул. О.Богомольця, 8

1906-1907 pp., архіт. Є.Нагірний

Псевдовітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, моліроване і фактурне скло, керамічні фарби. 197: 125 см

Псевдовітражне вікно виконане таким чином, що повністю імітує класичний збірний вітраж. Свинцеве обрамлення оконтурює скляні деталі,т-ворячи основний рисунок вітражного полотна. Форма, яка нагадує павиний хвіст, займає верхню третину вітража. Решту площини заповнюють шість великих скляних модулів. По краях полотно оточене малими прямокутними модулями скла. Графічний рисунок металевої спайки доповнюють темні контури керамічної фарби. Основою для розпису є моліроване і фактурне скло. Первинний розпис зберігся лише на формі, що імітує павиний хвіст. Стилізовані павині пір’я розташовані віялом і виконані у коричнево-червоно-охристих тонах з вкрапленням зелені. У нижньому лівому куті збереглася скляна тафля, розписана листками і стеблами в’юнких рослин, квітами тюльпана. По краях вікно оточує вузька смуга, яка імітує вітражну кайму, зібрану зі шматків скла. Решта розпису нині втрачена, тому важко оцінити загальну композиційну схему вітража.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.1, спр.128.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 207.