Вітраж сходової клітки

Вул. Д.Донцова, 11

1909-1911 pp., архіт. Й.Романовський

Класичний вітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, моліроване скло. 125: 45 см

Вітраж прямокутний, видовжений по горизонталі. Композиція симетрична. У центрі вітража плавні півкруглі лінії імітують низки намиста рожево-фіолетового кольору. Обидва краї засклення декоровані стилізованими пальметами жовто-зеленого кольору, замкненими підкововидною дугою зелено-коричневого відтінку. Такого ж кольору геометризовані волюти, які тягнуться від центрального сегмента до бокових пальмет. Тло безбарвне.

Примітка. Для виконання вітража використане скло з наявністю декоративного ефекту – нерівномірності змішування барвників різного кольору. Цей вітраж зберігся тільки на третьому поверсі кам’яниці. Аналогічні фрагменти вітражів на всіх поверхах сходової клітки будинку № 9 на вул. Д.Донцова (Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 1, спр. 5553, арк. 1, 47, 76). На першому та другому поверхах розміри фрагментів 125: 71 см.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 1, спр. 5551.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 192.