2007 р. Археологія дратує городян, які вимагають транспортного руху

Дата: 11.10.2007

«У центрі Львова археологи ніколи не будуть мати достатньо часу. Бо це є живе місто з мешканцями, транспортними проблемами, з мережами», – таку специфічно філософську відповідь дав директор департаменту містобудування Львівської міськради Андрій Павлів на запитання кореспондента ЗІКу про те, чи й цього разу влади міста наступлять на ті ж граблі й не дадуть археологам достатньо часу, аби дослідити фахверкові знахідки на пл. Галицькій.

«Археологи в центрі міста завжди працюватимуть у системі цейтноту, де б вони не були, в якій державі, завжди їм не вистачатиме часу. Працювати треба оперативно й швидко. Місто Львів – це не музей, це живий організм. Як людина, котра має досвід спостереження за тим, як це робиться в інших країнах, я відповідаю за свої слова. Це завжди цейтнот. Треба мати розумну межу в таких дослідженнях.

Ми вже продовжили термін замощення, відтягнули дату здачі об’єкта, щоб дати можливість дослідити розкопані фрагменти будівель. Будь-які ремонтні роботи супроводжуються тим, що ми не знаємо чим і коли вони завершиться. Щойно розпочинається якийсь ремонт, як нас уже запитують журналісти, котрого числа він завершиться.

Тут також у нас був термін – до 1 жовтня. Але ми його відсунули, щоб археологи могли попрацювати наскільки це буде можливим у зв’язку із погодою. Якщо це місто має стільки століть, то й робота з його дослідження може тривати стільки ж часу. Але в якийсь момент собі треба сказати – стоп! Нам потрібно зважати на те, що вкрай важливо запустити транспортну мережу.

Якщо проводити соціологічні дослідження, то вийде, що як би не старалися зробити добре для історії міста й археології, це викликатиме негативне враження в мешканців. Наведу простий приклад мера міста Вроцлава: він розпочав реконструкцію транспортної мережі, в тому числі й археологічні дослідження, і … втратив свою посаду, бо мешканці Вроцлава були незадоволені цим (хоча, як на мене, там це все проводиться якнайліпше).

Людина, яка потрапляє в транспортний корок, є незадоволеною тим, що не може рухатися», – вважає Андрій Павлів.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»